Facebook slaví 20 let a 3 miliardy uživatelů

Snaha propojovat lidi, nebo obyčejná drzost, vpád do soukromí a pokusy kontrolovat lidi? Ať už je to, jak chce, Facebook opět překonal rekord počtu uživatelů.

Facebook, největší platforma sociálních médií na světě, oslavil 4. února své 20. narozeniny. Jeho myšlenka vznikla jako odnož jednoho ze Zuckerbergových předchozích projektů s názvem Facemash, což byla webová stránka, na které se hodnotily tváře studentek Harvardu. Aby získal fotografie použité na této stránce, naboural se Zuckerberg do univerzitního bezpečnostního systému a zkopíroval si snímky studentských průkazů. Univerzita mu platformu během několika dní od spuštění uzavřela a zahájila proti Zuckerbergovi disciplinárnímu řízení. Říkáte si, že Zuckerbeg je vlastně drzým manipulátorem? Zakladatel nejúspěšnější sociální sítě se univerzitní kauzou rozhodně odradit nedal a založil novou, která umožňovala studentům Harvardu spojit se se svými vrstevníky pomocí e-mailové adresy. Sociální síť Facebook se stala velkým hitem Harvardu a brzy se rozšířila do dalších univerzitních kampusů po celých Spojených státech. Během prvního roku se platforma rozrostla na milion uživatelů. Počet uživatelů se pak do konce roku 2008 se zdvojnásobil na 100 milionů. 29. října 2021 Zuckerberg oznámil přejmenování společnosti Facebook, Inc. na Meta Platforms, Inc. Společnost vlastní a provozuje mimo jiné produkty a služby Facebook, Instagram, Threads a WhatsApp.

S výjimkou společnosti Google nikdy neexistovala společnost, jejíž služby by využívalo tolik lidí. Počet aktivních uživatelů Facebooku dosáhl historického maxima, platformu nyní využívá více než třetina světové populace. Pro představu, 3,03 miliardy uživatelů je více než počet obyvatel Indie (1,4 miliardy), Číny (1,4 miliardy) a Bangladéše (173 milionů) dohromady. V roce 2023 patřili k největším uživatelům Facebooku: Indie (385,6 milionu), následovaná USA (188,6 milionu), Indonésií (136,3 milionu), Brazílií (111,7 milionu) a Mexikem (94,8 milionu). Podle online referenční knihovny Datareportal je mezi globálními uživateli Facebooku více osob ve věku 65 let a více (5,6 %) než osob ve věku 13-17 let (4,8 %).

Největší skupinou uživatelů Facebooku, která tvoří necelou třetinu (29,9 %) všech uživatelů, jsou lidé ve věku 25-34 let. Debra Aho Williamsonová, analytička společnosti Insider Intelligence, která sleduje Facebook od jeho počátků, upozorňuje, že mladších uživatelů této stránky ubývá, kdy dávají přednost Instagramu či TikToku. Nárůst facebookových uživatelů však přesto i nadále výrazně předstihuje počet lidí, kteří se rozhodli tuto síť opustit a představují malý, ale rozhodně ne bezvýznamný protiproud. Řada z nich Facebook opouští kvůli obavám ze ztráty soukromí a zneužití osobních dat, ale i rostoucí cenzuře na této síti. Mnozí z nich pak přecházejí například na stále oblíbenější Telegram. Někteří jako důvod pro odejití z Facebooku uvádějí zkrátka a jednoduše fakt, že zde tráví příliš mnoho vzácného času svého života.

Společnost Facebook se během své dvacetileté existence setkala s řadou problémů týkajících se ochrany osobních údajů a bezpečnosti uživatelů. Jeden z nejvýznamnějších problémů nastal v roce 2018, kdy vyšlo najevo, že britská poradenská společnost Cambridge Analytica počátkem roku 2014 bez povolení použila osobní údaje 87 milionů uživatelů Facebooku k vytvoření profilů jednotlivých voličů v USA, na které pak cílila personalizovanou politickou reklamu. Zuckerberg pak v Kongresu ve Washingtonu obhajoval postupy ochrany osobních údajů, aby nakonec souhlasil se zaplacením pokuty a prohlásil, že posílí pravidla ochrany osobních údajů na platformě. 31. ledna 2024 byl Zuckerburg spolu s generálními řediteli společností TikTok, X a dalších platforem sociálních médií požádán, aby se zpovídali před soudním výborem amerického Senátu z toho, že neudělali dost pro omezení škod, které jejich platformy působí na zdraví a pohodě dětí a dospívajících. Zuckerberg se omluvil rodičům obětí. “Je mi líto všeho, čím jste si prošli. Nikdo by si neměl projít tím, čím si prošly vaše rodiny,” řekl a dodal, že Meta nadále investuje a pracuje na “celopodnikovém úsilí” o ochranu dětí. Obhájci zdraví dětí tvrdí, že společnosti provozující sociální média opakovaně selhaly při ochraně nezletilých.

Navzdory vládní kontrole a úbytku mladších diváků Meta ve čtvrtek oznámila, že její tržby za čtvrté čtvrtletí loňského roku dosáhly 40,1 miliardy dolarů a zisk 14 miliard dolarů, což výrazně překonalo odhady analytiků. Meta, stejně jako mnoho dalších technologických gigantů, investuje velké prostředky do zvýšení výpočetního výkonu, aby podpořila své ambiciózní plány v oblasti umělé inteligence (AI). Podle agentury Reuters se Meta připravuje na to, že ještě letos uvede na trh vlastní čipy umělé inteligence, interně označované jako “Artemis”, které budou použity v energeticky náročných produktech generativní umělé inteligence, jež plánuje integrovat do společností Facebook, Instagram a WhatsApp.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.