Index cen potravin FAO

Graf týdne: Index cen potravin za leden dosáhl hodnoty 118 bodů, což je snížení o 1,2 bodu oproti prosinci.

Index cen potravin FAO (Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů) měří měsíční změny mezinárodních cen základních koše komodit. Celkově se jedná o průměr pěti komoditních skupin.

Cenový index za leden dosáhl hodnoty 118 bodů, což je snížení o 1,2 bodu oproti prosinci. Významné pokles byly zaznamenány v cenových indexu obilovin a masa, zato byl ale registrován masivní nárůst u cenového indexu cukru. Index byl o 13,7 bodů nižší než za leden roku 2023.

Co se týče indexu obilovin, je patrný velký pokles exportních cen kukuřice a pšenice, ale ceny rýže naopak mírně vzrostly. Za de facto stagnací indexu cen rostlinných olejů se skrývá pestrý vývoj, na jedné straně pokles cen sójového a řepkového oleje, ale na druhé pak nárůst cen slunečnicového oleje. Cenový index mléčných výrobků se nezměnil, ceny másla vzrostly, ale naopak poklesly ceny sýru. Index cen masa se snížil a snížení cen se týkalo jak drůbeže, tak vepřového masa. Index cen cukru zaznamenal výrazný nárůst v meziročním srovnání. Jedním z důvodů byly obavy z úrody cukrové třtiny v zemích, jako je Brazílie či Indie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.