IEA: Globální poptávka po plynu v roce 2024 poroste i přes zvýšenou geopolitickou nejistotu

„Očekáváme, že v letošním roce dojde k solidnímu růstu celosvětové poptávky po plynu, protože ceny klesly na relativně přijatelnou úroveň. Rozhodující však bude rychlost, s jakou se podaří tuto novou poptávku uspokojit, zejména proto, že dodávky jsou omezené a podstatná nová kapacita LNG bude uvedena do provozu až po roce 2024,“ uvedl Keisuke Sadamori, ředitel pro energetické trhy a bezpečnost IEA.

Podle nejnovější zprávy Mezinárodní energetické agentury (IEA) o trhu s plynem by se měl v letošním roce růst celosvětové poptávky po plynu díky nižším zimním teplotám a uvolnění cen zvýšit, přičemž v čele nárůstu spotřeby budou rozvíjející se ekonomiky, ale geopolitická rizika a obavy na straně nabídky by mohly vyvolat opětovnou volatilitu cen.

V roce 2023 vzrostla celosvětová poptávka po plynu jen o 0,5 %, protože růst v Číně, Severní Americe a zemích bohatých na plyn v Africe a na Blízkém východě byl částečně kompenzován poklesem v ostatních regionech. S uvolněním pandemických omezení a návratem ekonomické aktivity Čína opět získala pozici největšího světového dovozce LNG (i když čínský dovoz LNG v roce 2023 byl stále nižší než v roce 2021), protože poptávka po zemním plynu vzrostla o 7 %. Naproti tomu spotřeba zemního plynu v Evropě klesla o 7 % a dosáhla nejnižší úrovně od roku 1995. K tomuto poklesu přispěl rychlý rozvoj obnovitelných zdrojů energie a zvýšená dostupnost jaderné energie, které zatížily poptávku po zemním plynu jak v Evropě, tak na vyspělých trzích v Asii, což vedlo ke snížení cen.

Očekává se, že dodávky LNG letos vzrostou o 3,5 % – což je výrazně méně než 8% tempo růstu v letech 2016 až 2020 –, protože zpoždění nových zkapalňovacích zařízení a problémy týkající se dostupnosti vstupního plynu u stávajících projektů by mohly odsunout růst dodávek až do roku 2025. Rostoucí poptávka a omezená nabídka by mohly významně přispět k výkyvům cen v průběhu roku.

Největším rizikovým faktorem pro světové trhy s plynem v roce 2024 jsou podle zprávy geopolitické nejistoty.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.