Úřad OSN pro lidská práva je zděšen smrtí Navalného ve vězení

Úřad OSN pro lidská práva (OHCHR) v pátek uvedl, že je „zděšen“ smrtí opozičního předáka Alexeje Navalného ve vězení, kterou oznámily ruské úřady, a vyzval k nestrannému a transparentnímu nezávislému vyšetřování.

Sedmačtyřicetiletý Navalnyj ztratil vědomí a podle médií se ho nepodařilo oživit.

„Pokud někdo zemře ve státní péči, předpokládá se, že je za to odpovědný stát – a tuto odpovědnost lze vyvrátit pouze nestranným, důkladným a transparentním vyšetřováním provedeným nezávislým orgánem,“ uvedla mluvčí OHCHR Liz Throssellová a vyzvala Rusko, aby „zajistilo provedení takového důvěryhodného vyšetřování“.

Ruské orgány – stejně jako všechny státy – mají podle mezinárodního práva povinnost chránit životy osob zbavených svobody. Je třeba urychleně provést komplexní a nezávislé vyšetřování včetně úplné pitvy.

Putinův veřejný nepřítel číslo jedna

V souvislosti s úmrtím Navalného přinesla televizní stanice Arte nový filmový dokument, který byl dokončen ještě za jeho života.

Režisér Igor Sadrejev na filmu o nejznámějším představiteli ruské opozice pracoval tajně už dlouho. Po ruské invazi na Ukrajinu propašoval rozsáhlý filmový materiál ze země a opustil Moskvu. Po příjezdu do Berlína mohl film dokončit společně se svým kolegou, novinářem Alexandrem Urzhanovem. Oběma se podařilo přesvědčit společníky, přátele a kritiky, aby vyprávěli Navalného příběh ze svého pohledu.

Tento příběh se stává strhujícím vyprávěním o úskalích a nebezpečích usilování o politickou moc v Rusku. V systému, který nepřipouští žádné alternativy, však opoziční politici platí vysokou cenu.

Dokument z roku 2024 je dostupný zde v němčině nebo francouzštině s německými titulky.

Ilustrační foto: Navalny.JPG: Alexey Yushenkov / Алексей Юшенковderivative work: César, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.