V Argentině narůstají sociální a zaměstnanecké nepokoje

Prezident Milei stupňuje svou neústupnost a tvrdí, že ze svých slibů neustoupí.

Už po čtyřiceti čtyřech dnech od inaugurace prezidenta vyhlásila odborová organizace CGT rekordní celostátní stávku. Argentinský prezident Javier Milei ve snaze dosáhnout fiskální rovnováhy pokračuje v razantních výdajových škrtech, ale v jednotlivých odvětvích se projevuje neochota – sociální a zaměstnanecké nepokoje jsou na vzestupu. Od dopravy a učitelů až po zdravotníky a státní zaměstnance – ti všichni si stanovili termín celostátní stávky.

Po pouhých 75 dnech ve funkci roste tlak na prezidenta. Prezident Javier Milei se tak musí vypořádat s požadavky několika odborových svazů, které se staví proti jeho plánům tvrdých úsporných opatření. Jejich představitelé prohlásili, že jsou ve „stavu pohotovosti a mobilizace“, a největší odborová konfederace v zemi zvažuje další kroky. Odborový předák Pablo Moyano, zástupce vedoucího v odborovém svazu Teamsters, s ohledem na situaci v zemi předpokládá, že „to bohužel dopadne špatně“.

„Těžko chápeme, proč je takový hněv proti této vládě,“ prohlásil prezidentův mluvčí Manuel Adorni, když byl dotazován na stávku na železnici, která postihla desítky tisíc cestujících. Pro vládu představuje nová vlna stávek „naprostý nesmysl“. Mileiova administrativa chce „odhalit“ ty, kteří k akci vyzývají. V polovině minulého týdne Casa Rosada ukázala prstem na skupinu železničářů La Fraternidad v čele s Omarem Maturanem jako na „jediný odborový svaz, který ji vyvolal.“

Ministerstvo dopravy zdůraznilo, že jednání o kolektivním vyjednávání jsou otevřená a že na začátku tohoto měsíce bylo zaměstnancům přiznáno 16procentní zvýšení hrubých mezd. Ve shodě s tím, co naznačuje Adorni, ministerstvo sdělilo, že „protestní akce La Fraternidad je nevysvětlitelná a nese v sobě zlou víru uprostřed kolektivního vyjednávání, i když začátkem tohoto měsíce bylo dosaženo pozitivních výsledků v dohodách.“

Minulý čtvrtek protestovali 24hodinovou stávkou také zaměstnanci sdružení ve Federaci argentinských zdravotnických svazů FATSA, v jejímž čele stojí Héctor Daer. Ten kontruje, že „boj je cesta.“ Daer dále řekl, že si myslí, že země směřuje k velké národní stávce.

Na druhé straně Milei stupňuje svou neústupnost a tvrdí, že ze svých slibů neustoupí. „Argentina se z toho dostane prací a problémy, které tato země dnes má, jsou stoprocentně dědictvím politiky, která zemi zničila. Respektujeme jakoukoli protestní akci a jakýkoli typ demonstrace – odbory jsou v rámci těch, které jako takové respektujeme, bez ohledu na naše zmatení z tolika vzteku proti vládě, která je stará tak málo týdnů,“ prohlásil argentinský prezident na tiskové konferenci.

Ilustrační foto: Autor – Wotancito  CC BY-SA 4.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.