Jak se vyvíjí český trh práce?

Český statistický úřad přinesl přehled o tom, jak se vyvíjel trh práce ve 4. čtvrtletí 2023.

Český trh práce začal pociťovat dopady hospodářského útlumu a nezaměstnanost roste. Pokračuje mzdové dotahování cenové hladiny, ale je odvětvově diferencované. Průměrná mzda se meziročně nominálně zvýšila o 6,3 % a reálně klesla o 1,2 %, uvádí se v analýze ČSÚ, jejíž celý text najdete zde.

Aktuálně se český trh práce potýká s dopady ekonomického zpomalení. To přišlo po několika externích/globálních šocích a bylo prohloubeno propadem domácí kupní síly. Hlavními tématy jsou různorodost vývoje v různých odvětvích a zároveň „zatuhlost“ pracovního trhu, kdy se pracovní síla obtížně přesouvá na perspektivnější činnosti s vyšší přidanou hodnotou. Zjevná je nelehká pozice těžkého průmyslu, veřejný sektor zase doplácí na neutěšený stav státního rozpočtu, a vše se přelévá i do obchodu a tržních služeb.

Obecné trendy se v průběhu roku 2023 překlopily do nepříznivých, zejména nastartoval růst nezaměstnanosti. Na druhou stranu se vývoj české ekonomiky stal lépe předvídatelným a je již zřejmé, že byla finálně zvládnuta vysoká inflace. To má dopad především na vývoj reálných mezd.

Zdroj: ČSÚ. Vývoj českého trhu práce – 4. čtvrtletí 2023

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.