Německé investice v Číně dosáhly v roce 2023 nového rekordu

Souběžně mnohé velké firmy snižují svou ekonomickou přítomnost na německém trhu a propouštějí.

Německé přímé zahraniční investice v Číně dosáhly v roce 2023 dalšího rekordu: německé firmy zde investovaly celkem 12 miliard eur. Tato aktivita ukazuje, že Německo i nadále ochotně investuje do čínské ekonomiky, a to bez ohledu na to, že hospodářská spolupráce s Čínou je v Evropské unii „sledována s nevolí“.

Podle zprávy Německého hospodářského institutu založené na údajích Bundesbanky o celkových přímých investicích Německa v zahraničí se podíl investic v Číně v loňském roce zvýšil na 10,3 %, což je nejvíce od roku 2014. Investice byly financovány z Německem kontrolovaných podniků v pevninské Číně a Hongkongu, zjistila zpráva.

V červenci minulého roku přitom Německo v nově zveřejněné zprávě o své politice vůči Číně vyzvalo největší firmy, aby snížily závislost na Číně. EU navíc zpřísnila dohled nad přímými zahraničními investicemi v Číně, neboť se obává transferu technologií s vojenským využitím. Aktuální data nicméně ukazují, že němečtí investoři svoje investiční aktivity nediversifikují. Velké německé firmy stále považují čínský trh za strategicky velmi významný.

Průzkum, který v lednu letošního roku zveřejnila Německá obchodní komora ve Velké Číně, ukázal, že 73 % velkých a 50 % malých a nejmenších společností působících v Číně plánuje v příštích dvou letech zvýšit investice.

Evropská komise se snaží o prověřování odchozích investic pod vlivem snahy USA o kontrolu investic do Číny. Členské státy se však postavily proti plánům EK a v únoru zveřejnily omezenější návrhy.

Zpráva společnosti Rhodium Group nedávno uvedla, že aktuální údaje Bundesbanky naznačují, že německé společnosti stále více své zisky z výroby v Číně reinvestují tamtéž, aby snížily náklady. Fakticky firmy jako Volkswagen a BASF snižují svou stopu na německém trhu a naopak, jak uvádí zpráva, počet pracovních míst, investice do výzkumu a vývoje a někdy i výrobu zboží určeného na vývoz zvyšují v Číně. Podle Rhodium Group „prudký nárůst investic v Číně a nedávná vlna snižování počtu zaměstnanců v Německu naznačují, že vzniká propast mezi finančními zájmy některých německých společností na jedné straně a zájmy jejich zaměstnanců v Německu a širší německé ekonomiky na straně druhé.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.