Jak reagovaly centrální banky na postpandemickou inflaci?

Zatímco oživení z pandemického dna v roce 2020 v roce 2021 vedlo k rozsáhlému nárůstu inflace ve všech vyspělých ekonomikách, ruská invaze na Ukrajinu v únoru 2022 představovala výrazný dodatečný šok, který stál za většinou mimořádného nárůstu inflace v roce 2022, zejména v Evropě.

Reakce měnové politiky na postpandemickou inflaci – tomuto tématu se věnuje analýza, kterou nedávno publikovalo Centrum pro výzkum hospodářské politiky (CEPR – Centre for Economic Policy Research).

Poptávka se po pandemii covid obnovila rychleji, než se očekávalo. To se vzájemně ovlivnilo s řadou bezprecedentních šoků na straně nabídky v souvislosti s uzavřením a znovuotevřením ekonomik spolu s rozsáhlým růstem cen komodit po invazi na Ukrajinu. Inflace prudce vzrostla na nejvyšší úroveň za poslední desetiletí. V reakci na to centrální banky prudce zpřísnily měnovou politiku.

Centrální banky rozvíjejících se zemí jako první zvýšily sazby v reakci na vysokou inflaci, naopak centrální banky vyspělých ekonomik upravovaly politiku pomaleji; byly více přesvědčeny o ukotvení inflačních očekávání a zpočátku byly více omezeny dřívější komunikací o politice. Jakmile se ukázalo, že inflace bude mnohem vyšší a po mnohem delší dobu, než se předpokládalo, s rizikem jejího zakotvení v nastavení mezd a cen, reagovaly centrální banky agresivněji.

Elektronická kniha (doprovázená různými grafy) analyzuje řadu strategií přijatých centrálními bankami ve vyspělých i rozvíjejících se ekonomikách během tohoto období vysoké inflace a snaží se z nich poučit, přičemž tematické kapitoly poskytují vhled do příčin, dopadů na trh práce, energetických šoků a budoucích důsledků pro finanční stabilitu a rámce měnové politiky. Situaci v eurozóně zpracoval ve třetí kapitole člen Výkonné rady ECB Philip R. Lane.

***

Podrobnější informace k inflaci v eurozóně najdete v češtině na webu ECB, k dispozici jsou interaktivní nástroje. Opatřením ECB  a jejich dopadům byla věnována rozprava v Evropském parlamentu u příležitosti vydání výroční zprávy za rok 2023 – usnesení EP je v českém jazyce na tomto odkazu.

Míra inflace v eurozóně. V říjnu 2022 dosáhla inflace 10,6 %, v únoru 2024 vidíme pokles na 2,6 %. Zdroj: tradingeconomics.com

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.