Eurozóna se v uplynulých dvaceti letech významně zadlužila

Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 měla Francie nejvyšší absolutní veřejný dluh v rámci Evropské unie, a to přibližně 2,81 bilionu eur.

Státní dluh zemí eurozóny se za posledních 20 let výrazně zvýšil, jak vyplývá z grafu webu Statista založeném na údajích Mezinárodního měnového fondu (MMF). To platí zejména pro země uvedené v grafu, tedy Řecko, Španělsko, Itálii a Francii. Zadluženost eurozóny jako celku se v uvedeném období zvýšila z 69,4 % na 93,4 %, počítáno jako podíl na hrubém domácím produktu eurozóny.

Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 měla Francie nejvyšší absolutní veřejný dluh v rámci Evropské unie, a to přibližně 2,81 bilionu eur. Itálie je těsně za Francií se státním dluhem ve výši přibližně 2,68 bilionu, ale má mnohem nižší ekonomický výkon. Veřejný dluh je důležitým nástrojem fiskální politiky a jeho zvyšování je v době krize správné. Cíleným využitím veřejného dluhu lze podpořit ekonomiku a příjmy a zabránit velkému hospodářskému propadu. Současně je důležité, aby se po krizi včas změnil kurz.

Stát potřebuje cizí kapitál, aby mohl financovat dodatečné výdaje. Stát se snaží vypůjčit si tento cizí kapitál na kapitálovém trhu vydáním státních dluhopisů. Státní dluhopisy jsou úročené cenné papíry. Výše placených úroků je do značné míry určena úvěruschopností státu. Úvěruschopnost posuzují ratingové agentury, které státům udělují úvěrové ratingy. Čím spolehlivěji je příslušný stát ratingovými agenturami hodnocen, tím vyšší je jeho úvěrový rating, a tím nižší jsou následně úroky z jeho cenných papírů.

Graf ukazuje hrubý veřejný dluh vybraných zemí EU. Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.