Jak rostlo evropské vládní zadlužení během pandemie?

Česká republika se v rámci Evropy stále řadí k méně zadluženým zemím.

Evropský vládní dluh se během pandemie zvýšil plošně, ale jak ukazuje graf webu Statista, v některých zemích byly dopady mnohem silnější než v jiných. Irsko, pokud jde o hrubý dluh vládních institucí, zaznamenalo od konce čtvrtého čtvrtletí 2019 do konce třetího čtvrtletí 2021 nárůst o pouhých 0,4 procentního bodu. Naopak Španělsko se nyní nachází s dluhem o 26,3 p.b. vyšším.

Z údajů britského statistického úřadu Office for National Statistics (ONS) vyplývá, že ve všech zemích EU došlo k nárůstu o 12,9 procentního bodu. Spojené království oproti tomu zaznamenalo změnu o 18,8 bodu. Vládní dluh Spojeného království nyní převyšuje jeho HDP (103,7 %) a je nejvyšší v poválečné éře, přičemž výrazně převyšuje i úroveň zaznamenanou v důsledku finanční krize v roce 2008, která dosáhla vrcholu v roce 2014/15 a činila 84,9 % HDP.

Graf: Hrubý veřejný dluh jako procento HDP, Spojené království a členské státy EU, na konci 3. čtvrtletí (září) 2021.

Zdroj: Office for National Statistics

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.