Gentiloni chce navrhnout individuální limity pro zadlužení pro členské země

Nemůžeme házet všechny země do jednoho pytle, tvrdí italský eurokomisař s poukazem na to, že míra zadlužení se v rámci EU velmi liší.

Eurokomisař pro hospodářství Paolo Gentiloni chce v rámci navrhované reformy Paktu stability EU stanovit limity zadlužení pro jednotlivé členské státy, uvedl to v rozhovoru pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Návrh reformy chce předložit do poloviny roku 2022.

Gentiloni v listopadu vyzval k debatě o reformě dluhových pravidel EU s ohledem na ekonomické napětí, které způsobila pandemie.

„Nemůžeme házet všechny země do jednoho pytle. Rozdíly v poměru (současného) zadlužení jsou příliš vysoké,“ citoval ve středu Gentiloniho německý deník.

Státní podpora a investice, které mají zemím pomoci vyrovnat se s ekonomickými dopady pandemie, vedly k tomu, že celkové zadlužení mnoha států EU překročilo 60 % HDP stanovených Paktem stability.

Italský eurokomisař řekl, že Evropská komise by měla mít účinnější nástroje k prosazování rozpočtových pravidel. Prohlásil, že jeho reforma stanoví individuální cíle pro zadlužení jednotlivých zemí, a odmítl návrh šéfa záchranného fondu eurozóny Klause Reglinga, který požadoval zvýšení limitu zadlužení na 100 % HDP. „To prostě neodpovídá mé představě o diferencovaném pohledu na státy,“ konstatoval eurokomisař.

Celý rozhovor (v němčině) najdete ZDE.

Psali jsme:


Ilustrační foto: Autor – Quirinale.it, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54033566

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.