Období nízkých úrokových sazeb je pryč

Úrokové sazby vládních dluhopisů s dlouhodobou splatností rostou v celé EU.

Průměrná úroková sazba dluhopisů s dlouhodobou splatností v Evropské unii v květnu 2023 dosáhla 3,45 %, uvedla Karolína Zábojníková v letním vydání časopisu ČSÚ Statistika a my.

Prudký růst úročení dlouhodobých dluhopisů v EU odstartoval v prvním pololetí roku 2022 a kryl se se začátkem války na Ukrajině. Ještě v prosinci 2021 průměrná sazba v EU činila 0,63 %, ale v květnu 2022 už dosahovala 2,36 %.

Zvýšená úroveň úrokových sazeb vládních dluhopisů je v souladu se všeobecným zvyšováním úrokových sazeb v globálních ekonomikách. V reakci na silnou inflaci přistoupila ECB i další centrální banky v EU ke zvyšování základních měnově-politických sazeb a to se v bankovním sektoru promítlo do zvýšení sazeb klientských vkladů a také úvěrů.

V květnu 2023 mělo nejvyšší úrokové sazby dlouhodobých vládních dluhopisů Maďarsko (7,78 %), nejnižší naopak Švédsko (2,32 %). Česko najdeme na čtvrtém místě se sazbou 4,5 %

Celý příspěvek spolu s infografikou najdete zde na straně 39.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.