ECB plánuje první zvýšení klíčových úrokových sazeb od roku 2011

S cílem čelit vysokému tlaku rostoucí míry inflace v zemích eurozóny plánuje Evropská centrální banka od července zvýšit základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu.

Jednalo by se o první zvýšení úrokových sazeb od roku 2011, kdy ECB prováděla politiku nulových úrokových sazeb. Úrokovou sazbu již zvýšily také centrální banky USA a Velké Británie, jak ukazuje graf.

Ještě na jaře 2020 americký Federální rezervní systém (FED) i Bank of England (BoE) drasticky snížily klíčovou úrokovou sazbu, aby zmírnily hospodářské důsledky pandemie. Ruský útok na Ukrajinu nyní posouvá centrální finanční orgány zemí zpět k restriktivní měnové politice. Zpřísnění nabídky peněz a zdražení úvěrů má za cíl revalvovat měnu, a tím tlumit inflaci.

Graf ukazuje vývoj úrokových sazeb Evropské centrální banky, Federálního rezervního systému a Bank of England od roku 2011. Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.