Kazachstán se připravuje na nečekaný zisk lithia

Národní geologická služba uvádí, že zásoby lithia v zemi dosahují přibližně 75 600 tun.

Kazachstán se staví do pozice významného potenciálního globálního dodavatele vysoce kvalitního lithia právě v době, kdy poptávka po tomto minerálu, který je nezbytný pro rychle se rozvíjející průmysl technologií pro skladování energie, prudce roste, informoval web Eurasianet.

Na konferenci v Soulu 5. března oznámili vědci z Korejského institutu geověd a nerostných zdrojů, že v jedné z oblastí východního Kazachstánu objevili značné zásoby lithia.

Odborníci z Korejského institutu geověd a nerostných zdrojů (Korea Institute of Geoscience and Mineral Resources, KIGAM), které citoval deník The Korea Times, uvedli, že ložiska nerostných surovin v oblasti Bakennoye o rozloze 1,6 km2 , kde se dříve těžil tantal a která je od května předmětem průzkumných prací, obsahují nerostné suroviny v hodnotě až 15,7 miliard dolarů.

Společnost KIGAM údajně hodlá společně s jihokorejskou společností požádat o povolení k dalšímu vrtnému průzkumu v lokalitě v příštím roce.

Tento objev by měl upevnit pozici Kazachstánu jako silného nově vznikajícího zdroje lithia.

O potenciálu země v tomto směru hlasitě hovořil vysoký úředník Evropské komise Maroš Šefčovič na listopadovém podnikatelském fóru EU-Kazachstán.

„Víme, že Kazachstán má významné přírodní zdroje včetně více než 20 kritických surovin, jako je wolfram, lithium a prvky vzácných zemin,“ řekl.

Šefčovič pro kontext dodal, že Evropa je v současné době schopna pokrýt pouze 1 % celosvětové produkce surovin, jako je lithium, které jsou nezbytné pro dvojí agendu přechodu na zelené a digitální technologie.

Další podrobnosti jsou zde v angličtině.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.