Papež František: Silnější je ten, kdo myslí na lidi. Vyjednávání neznamená kapitulaci

Papež znovu vyzval k mírovému jednání o válce na Ukrajině a tvrdě kritizoval zbrojní průmysl, který podle něj stojí za současnými konflikty.

V rozhovoru pro švýcarskou televizní stanici RSI papež František vyzval Ukrajinu, aby měla odvahu jednat o ukončení války s Ruskem a nestyděla se zasednout k jednomu stolu pro mírové rozhovory.

Římský biskup prohlásil, že nejsilnější je ten, kdo myslí na lidi a vyjednává s pomocí mezinárodních sil: „Myslím si, že nejsilnější je ten, kdo se podívá na situaci, myslí na lidi a má odvahu bílé vlajky a vyjednává.“

Ukrajina nadále trvá na tom, že se do mírových rozhovorů přímo s Ruskem nezapojí, ale někteří ukrajinští spojenci na Západě jemně nadhazují možnost vyslání vojáků.

Papež objasnil, že jednání nikdy neznamená kapitulaci, a připomněl, že některé země se nabídly, že budou v konfliktu působit jako prostředníci, včetně Turecka. Konktrétně slova papeže zněla: „Když vidíte, že jste poraženi, že se věci nevyvíjejí dobře, musíte mít odvahu vyjednávat.“ a „Vyjednávání nikdy neznamená kapitulaci.“

Vatikánský mluvčí Matteo Bruni po kritice papeže, že se svým výrokem staví na stranu Ruska, vysvětlil, že František převzal výraz „bílá vlajka“, který použil tazatel.

František se po celou dobu války snažil zachovávat tradiční diplomatickou neutralitu Vatikánu. Podle některých interpretací byla ale doprovázena „zjevnou“ nákloností k Rusku. Za tu je například považován papežův výrok, že NATO svou expanzí na východ „štěká na ruské dveře“.

Papež také ostře kritizoval situaci v Gaze a prohlásil, že válka je vždy lidskou a nikoliv geografickou porážkou: “Válka je vždy porážkou, lidskou porážkou, ne geografickou.” Zároveň zdůraznil, že za válkou v Gaze stojí dvě strany konfliktu, nikoliv jenom jedna: “To, co se děje mezi Izraelem a Palestinou, je válka. A válku vedou dva, ne jeden. Nezodpovědní jsou tihle dva, kteří vedou válku.”

Na otázku, jak podle papeže reagují mocní na prosby o mír, papež odpověděl: “Jsou tací, kteří říkají, že je to pravda, ale my se musíme bránit… A pak si uvědomíte, že mají továrnu na letadla, aby bombardovali ostatní. Ne proto, abychom se bránili, ale abychom ničili. Jak skončí válka? Smrtí, destrukcí, dětmi bez rodičů. Vždy existuje nějaká geografická nebo historická situace, která vyprovokuje válku… Může to být válka, která se zdá být jen z praktických důvodů. Ale za válkou stojí zbrojní průmysl, a to znamená peníze.”

Celý rozhovor je v italském jazyce ZDE.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.