EU: Média a novináři mají být chráněni před vměšováním

Europoslanci ve středu 13. března schválili novou legislativu na ochranu novinářů a médií v EU před politickým a ekonomickým vměšováním.

Nový právní předpis, který poslanci podpořili 464 hlasy (92 bylo proti a 65 se zdrželo hlasování), ukládá členským státům povinnost chránit nezávislost médií a zakazuje jakoukoli formu vměšování do redakčních rozhodnutí, informuje portál Evropského parlamentu.

Státní orgány nebudou smět vyvíjet na novináře a redaktory jakýkoli nátlak, aby jim sdělili své zdroje – zadržovat je, sankcionovat, prohledávat jim kanceláře nebo jim například do elektronických zařízení instalovat odposlouchávací či sledovací software.

Parlament během jednání s členskými státy prosadil rozsáhlé záruky, tak aby použití sledovacích technologií bylo možné pouze v individuálních případech, kdy je nařídí soud v rámci vyšetřování závažného trestného činu, za nějž lze uložit trest odnětí svobody. I tehdy však musí mít dotčené osoby právo být informovány, že byly sledovány, a právo bránit se soudní cestou.

Redakční nezávislost veřejnoprávních médií

Aby se zabránilo zneužívání veřejnoprávních médií k politickým účelům, měli by být jejich vedoucí pracovníci a členové správní rady jmenovaní transparentním a nediskriminačním způsobem na dostatečně dlouhé funkční období. S výjimkou případů, kdy přestanou splňovat profesní kritéria, je nebude možné odvolat dřív, než jim vyprší smlouva.

Transparentní a objektivní, a navíc udržitelné a předvídatelné, musí být i financování veřejnoprávních sdělovacích prostředků.

Transparentní vlastnictví

Veřejnost má právo vědět, kdo sdělovací prostředky ovládá a jaké zájmy mohou jejich zpravodajství ovlivňovat. Proto budou muset všechna zpravodajská a publicistická média bez ohledu na velikost povinně zveřejňovat informace o svých vlastnících ve zvláštní národní databázi, a to i v případě, že je přímým či nepřímým vlastníkem stát.

Dále je ve zprávě zmíněno spravedlivé přidělování státní reklamy a ochrana svobody evropských médií před velkými platformami.

Redakčně upraveno, zkráceno. Zdroj: Evropský parlament.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.