„Chceme-li mír, musíme se připravit na válku“, prohlásil Charles Michel

Nedávno zveřejnil předseda Evropské rady Charles Michel v deníku Libération dlouhý článek, v němž se ohlíží za dvěma lety od začátku ruské invaze na Ukrajinu a za důsledky, které to mělo pro spolupráci mezi členy Evropské unie.

Podle Charlese Michela je diagnóza jasná: „Rusko představuje vážnou vojenskou hrozbu pro náš evropský kontinent a pro globální bezpečnost“. Chceme-li mír, musíme být připraveni na válku,“ trvá na svém. „Je čas převzít odpovědnost za vlastní bezpečnost,“ vysvětluje a zdůrazňuje, že „do roku 2030 bychom měli usilovat o zdvojnásobení nákupů od evropského průmyslu“. A dodává: „To posílí náš obranný průmysl, zlepší obrannou připravenost a vytvoří pracovní místa a růst v celé EU.“

„Musíme rovněž pomoci obrannému průmyslu získat přístup k soukromým i veřejným finančním prostředkům a snížit regulační zátěž a překážky,“ uvedl předseda Evropské rady kromě jiného v pozvánce na zasedání Evropské rady ve dnech 21.-22. března. Dále je podle něj důležité „poskytnout Ukrajině okamžitou vojenskou pomoc a na základě nejnovějších iniciativ, jako je iniciativa České republiky, urychleně nakoupit a dodat Ukrajině munici“.

Na setkání představitelů se bude probírat situace v Gaze, pozornost bude věnována také zemědělství a migraci. Ovšem významným tématem bude rozhodování o rozšíření EU, jak upozornil web Euractiv. Na nadcházejícím summitu EU stojí hlavy států a vlád před obtížným rozhodnutím, zda mají být přístupové rozhovory s Ukrajinou a Moldavskem oficiálně zahájeny nyní, nebo až po volbách do Evropského parlamentu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.