Francie po útoku v Moskvě zvýšila bezpečnostní varování na nejvyšší stupeň

Země celého světa po útocích v Moskvě, ke kterému se přihlásila skupina Islámský stát, zvýšily stupeň bezpečnostní pohotovosti. Francie není výjimkou, navíc zde brzy bude olympiáda.

Páteční útok na moskevském předměstí, ke kterému se přihlásil Islámský stát, a který podle ruských vyšetřovatelů zabil nejméně 137 lidí, vedl ve Francii k mimořádnému bezpečnostnímu setkání prezidenta Emmanuela Macrona s příslušnými složkami. Francouzská vláda pak v neděli po smrtícím útoku v ruské koncertní síni prohlásila, že zvýšila své bezpečnostní varování na nejvyšší stupeň. Premiér Gabriel Attal pak uvedl, že rozhodnutí pro takováto opatření přišlo zejména proto, že za dva měsíce Paříž hostí olympijské hry 2024. Napsal také v příspěvku na X, že k opatřením vedení Francie přistupuje „ve světle přihlášení se Islámského státu k odpovědnosti za moskevský útok a hrozbám, které tíží naši zemi“. Oznámení přišlo poté, co se k masakru, nejsmrtelnějšímu teroristickému útoku v Evropě, přihlásila džihádistická skupina – afgánská pobočka Islámského státu.

Francouzský systém varování před terorismem má tři úrovně a nejvyšší úroveň se aktivuje po útoku ve Francii nebo v zahraničí, nebo když je ohrožení považováno za bezprostřední. Systém umožňuje mimořádná bezpečnostní opatření zahrnující  například zesílené hlídky ozbrojených sil na veřejných místech, jako jsou vlaková nádraží, letiště a náboženská místa. Francie byla smrtícími džihádistickými útoky opakovaně zasažena v minulosti, včetně masakru v koncertní síni Bataclan se 130 oběťmi v roce 2015, při kterém extremisté zahájili palbu do návštěvníků koncertů a několik hodin drželi rukojmí. Francie byla již ve zvýšené bezpečnostní pohotovosti již dříve, a to v souvislosti s letošními olympijskými a paralympijskými hrami v Paříži, které mají do země přilákat miliony návštěvníků. Obavy o bezpečnost jsou zvláště velké kvůli chystanému výjimečnému zahajovacímu ceremoniálu 26. července, na kterém budou lodě jedoucí po řece Seině a jsou očekávány obrovské davy přihlížející z nábřeží.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.