Italské hospodářství letos mírně poroste

Růst kolem 1 % je považován za úspěch ve srovnání s Německem, které čelí recesi.

Italský ministr financí Giancarlo Giorgetti očekává, že italská ekonomika bude v letošním roce dosahovat skromného 1% růstu HDP. Giorgetti nicméně dodal, že ve srovnání se situací v německé ekonomice se i tak jedná o úspěch.

Nový odhad je o něco nižší než dosavadní prognóza a bude s ním pracovat revidovaný hospodářský výhled současné vlády, který má být zveřejněn v dubnu.

V září minulého roku počítal vládní rozpočet s růstem 1,2 % HDP. Jedná se o malé zvýšení oproti ekonomickému růstu za rok 2023, který v Itálii dosáhl 0,9 %

Hospodářský růst, i když mírný, je v italské ekonomice posílen růstem spotřebitelských výdajů a rychlejším tokem peněz z Fondu pro obnovu Evropské unie, uvedla agentura Bloomberg. Přestože se italské hospodářství dostalo do problémů díky postupnému rušení daňových podmínek, italské domácnosti pomalu oživují kupní sílu.

Naopak Německo se pravděpodobně nachází v ekonomické recesi. Jeho ekonomika v posledních třech měsících roku 2023 i v prvním čtvrtletí letošního roku klesala. Hospodářství Francie by letos mělo podle odhadů růst o 0,7 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.