Rada Evropy bude volit nového šéfa

Generálního tajemníka volí Parlamentní shromáždění Rady Evropy na pět let na základě doporučení Výboru ministrů. Jméno nového šéfa bude známo v červnu, funkční období začne v září 2024.

Rada Evropy byla založená v roce 1949 a sídlí ve francouzském Štrasburku. V současnosti má 47 členů. Rada je jednou z nejvýznamnějších evropských institucí, jejímž hlavním posláním je ochrana lidských práv. Současnou úřadující šéfkou Rady Evropy je Marija Pejčinovićová Burićová z Chorvatska. Generální tajemnice ve funkci působí od roku 2019, nepřála si však kandidovat na znovuzvolení. Její funkční období, které končí v září, bylo poznamenáno krizí na Ukrajině, která vyústila ve vyloučení Ruska z Rady v březnu 2022, těsně po vypuknutí války. Na pozici se ve volbách 2024 rozhodli kandidovat 3 muži – Indrek Saar z Estonska, Dídder Reynders z Belgie a bývalý švýcarský ministr vnitra Alain Berset.

Indrek Saar je herec a politik za sociální demokracii v Estonsku. Byl ministrem kultury této pobaltské země a mezi jeho hlavní témata patří digitalizace v oblasti kultury. Didier Reynders pochází z Belgie a byl evropským komisařem. Zajímavě působí fakt, že v Belgii zastával post ministra financí, poté ministra zahraničí a nakonec obrany. Švýcar Alain Berset odstoupil ze svých švýcarských vládních funkcí na konci prosince 2023. Posledních několik let jeho mandátu bylo poznamenáno pandemií Covid a dokonce získal přezdívku „Mr Covid“. Jedenapadesátiletý Berset se totiž v době pandemie téměř každý týden objevoval na tiskových konferencích, aby představil nová opatření v boji proti viru a stal se tak klíčovou postavou v každodenním životě Švýcarů. Proslavil se také svým slavným výrokem „tak rychle, jak je to možné, ale tak pomalu, jak je to nutné“. Berset se intenzivně zabývá tématy jako kultura, sociální věci a genderová rovnost. Má také bohaté zkušenosti jako manažer a dvakrát zastával rotující úřad jako prezident Švýcarské konfederace. Jeho kandidatura do RE byla oznámena v lednu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.