Obnovitelné zdroje zaostávají za fosilními palivy

Větrná a solární energie nedokáže zastavit růst spotřeby uhlí, ropy a plynu. Cíl globálního snížení emisí CO2 je nyní ještě obtížněji dosažitelný.

Obnovitelné zdroje energie sice rychle rostou, ale samy o sobě stále nejsou schopny pokrýt růst celosvětové poptávky po energii, napsal Daniel Wetzel v článku pro Die Welt. V důsledku toho nedošlo za posledních dvanáct let k žádnému čistému snížení spotřeby uhlí, plynu a ropy: většina dodatečné poptávky byla pokryta těmito palivy, která poškozují klima. Emise CO2 z energetického sektoru v loňském roce nadále rostly.

Vyplývá to ze zprávy o stavu globální energetické transformace, kterou představila pařížská síť REN21, financovaná především německou vládou. Podle zprávy se podíl „moderních obnovitelných zdrojů“ – tedy především větrné, solární a vodní energie – v letech 2012 až 2022 zvýšil z 9,5 na 12,9 procenta. Biliony investované do zelených energií snížily podíl fosilních paliv z přibližně 81 na 79 procent.

Nárůst podílu však zakrývá skutečnost, že se zvětšil i celý koláč: konečná spotřeba energie lidstva vzrostla ve stejném období o 16 % na přibližně 400 exajoulů. Podtrženo sečteno, fosilní paliva rovněž nadále rostla, a to o 13 %. Všechny investice do zelené energie tedy pouze zpomalily růst spotřeby paliv, která poškozují klima, ale nezpůsobily její absolutní pokles.

Celý text najdete zde v němčině.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.