OSN bude projednávat palestinskou žádost o plné členství

Palestina je v současné době nečlenským pozorovatelským státem OSN, což je stejný status, jaký má Svatý stolec. Nyní země žádá o plné členství v organizaci.

Někdejší palestinský prezident Mahmúd Abbás předal žádost Palestinské samosprávy o přijetí za 194. člena OSN již 23. září 2011, a to do rukou tehdejšímu generálnímu tajemníkovi Pan Ki-munovi. Po desetiletích neúspěšných mírových rozhovorů Palestinci doufají, že se stane skutečností řešení izraelsko-palestinského konfliktu v podobě uznání dvou států, ukončení okupace a potvrzení nezávislosti Státu Palestina. Rada bezpečnosti OSN postoupila žádost pozorovatelského státu Palestina o plnoprávné členství specializovanému výboru zřízenému za účelem prověřování nových členů. Předseda Rady tuto novinku oznámil v pondělí 8. dubna s prohlášením: “Předám Výboru pro přijímání nových členů žádost o opětovné zvážení žádosti pozorovatelského státu Palestina v průběhu dubna 2024. Jelikož jsem neslyšel žádné námitky, je o tom rozhodnuto.” Specializovaný výbor přezkoumá každou žádost, která mu byla postoupena, a podá o svých závěrech zprávu Radě. Mnozí tento krok vnímají jako přelomový. “Dnešní den je historickým okamžikem,” uvedl například stálý pozorovatel Palestiny při OSN Rijád Mansúr.

Co na to Izrael? Současné tamní pravicové vládě dominují zastánci tvrdé linie, kteří jsou odpůrci palestinské státnosti. Velvyslanec země Gilad Erdan má za to, že hypotetický palestinský stát “nebude regulérním státem, bude to ‘palestinský’ stát, entita, která dosáhla státnosti, přestože se zavázala k teroru a vyhlazení Izraele”. Udělení státu Palestincům podle něj právě probíhající konflikt udržuje. O přijetí nového člena OSN rozhoduje Valné shromáždění na doporučení Rady bezpečnosti. Pokud Rada bezpečnosti předloží doporučení, postoupí ho Valnému shromáždění spolu s úplným záznamem z jednání. Pokud Rada bezpečnosti žadatelský stát ke členství nedoporučí nebo projednání žádosti odloží, předloží Valnému shromáždění zvláštní zprávu a záznam z jednání. Významný hlas při tomto rozhodovacím procesu mají v každém případě Spojené státy. Ty jsou jedním z pěti stálých členů, kteří mohou vetovat jakékoli opatření Rady. Členové jejich delegace v OSN v pondělí opakovaně zdůraznili, že Palestinská samospráva musí vykonávat kontrolu nad všemi palestinskými územími a vyjednávat s Izraelem o státnosti předtím, než členství získá. Vztahy mezi Izraelem a Palestinci však podle USA nejsou zdaleka vyřešené a tím se naděje Palestinské samosprávy na členství v OSN pro tuto chvíli téměř rozplynuly. Palestinská samospráva spravuje části Izraelem okupovaného Západního břehu Jordánu. Její síly však byly vyhnány z Gazy, když se v roce 2007 chopil moci Hamás, a nemá tam žádnou moc.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.