Evropský parlament schválil nový pakt EU o migraci a azylu

Členské státy si mohou vybrat mezi převzetím odpovědnosti za žadatele o azyl, finančními příspěvky nebo poskytováním operativní podpory.

Evropský parlament přijal 10. dubna deset legislativních návrhů k reformě evropské migrační a azylové politiky, která byla předběžně dohodnuta s členskými státy EU v prosinci loňského roku, informuje tisková zpráva EP.

Na pomoc zemím EU vystaveným migračnímu tlaku přispějí ostatní členské státy tím, že žadatele o azyl nebo osoby požívající mezinárodní ochrany přemístí na své území, poskytnou finanční příspěvky nebo operativní a technickou podporu.

Budou rovněž aktualizována kritéria, podle nichž je členský stát příslušný k posouzení žádosti o mezinárodní ochranu (tzv. dublinská pravidla).

Návrh nařízení o řízení azylu a migrace podpořilo 322 poslanců (266 bylo proti a 31 se zdrželo hlasování).  Pozn. red.: Jak hlasovali čeští europoslanci se dozvíte zde.

Podrobnosti k jednotlivým návrhům (řešení krizových situací, prověřování státních příslušníků třetích zemí na hranicích EU, rychlejší azylové řízení, nařízení o systému Eurodac, kvalifikační normy, přijímání žadatelů o azyl, bezpečné a legální cesty do Evropy) najdete v češtině na webu EP.

Jakmile bude balíček předpisů schválen Radou, vstoupí v platnost po zveřejnění v Úředním věstníku. Předpokládá se, že nařízení začnou platit za dva roky. Pokud jde o směrnici o podmínkách přijímání, budou mít členské státy dva roky na to, aby náležitě upravily své právní předpisy.

Záznam z rozpravy můžete zhlédnout na tomto odkazu (tlumočeno do češtiny).

Pozn. red.: Podle informací z českých médií chce ANO kvůli migračnímu paktu svolat mimořádnou schůzi Sněmovny.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.