Do Nigeru dorazilo ruské vojenské vybavení

Do Nigeru byly dopraveny ruské zbraně a dorazili vojenští instruktoři. Stalo se tak několik týdnů po ukončení vojenské dohody saharské země s USA.

Neklidná africká oblast Sahelu se již řadu let potýká s nestabilitou a řáděním islamistických povstalců. Situace se nelepší a některé země tak začaly namísto do nedávna přítomných sil NATO spoléhat na Rusko, na které se nyní obrací Niger, ale i jeho sousedé Mali a Burkina Faso, s žádostí o vojenskou podporu. Nigerská junta od loňského převratu, kdy se chopila moci, posiluje s Ruskem vojenské vazby a odvrací se od USA a Francie. Minulý měsíc junta oznámila, že ukončuje neférovou dohodu s USA, která umožňovala působení amerického vojenského personálu a civilních zaměstnanců amerického ministerstva obrany v zemi. Podle Bílého domu je však v Nigeru stále rozmístěno přibližně 648 příslušníků americké armády, což na domácí půdě vyvolává protesty a odpor. Příznivci nigerské junty se intenzivně mobilizují na demonstracích k protestům proti přítomnosti amerických vojáků. Francie, jakožto bývalý koloniální vládce Nigeru, pak stáhla své jednotky z Nigeru již na konci roku 2023. Ruská státní média v pátek brzy ráno uvedla, že ruští vojenští instruktoři přijeli do Nigeru “cvičit místní síly v boji proti terorismu”. Rusko také podle nigerijské státní televize dodalo Nigeru vojenské vybavení, které této africké zemi poskytne “nejnovější generaci systémů protivzdušné obrany.” Vybavení dorazilo do Niamey ve středu spolu se 100 ruskými vojenskými instruktory, kteří systém nainstalují a vycvičí nigerijské vojáky v jeho používání.

Nastalé události prohloubily obavy Západu z rozšiřujícího se vlivu Ruska v Sahelu. Politický analytik Mamadou Thior uvedl, že bývalé francouzské kolonie v Sahelu hromadně přehodnocují své vojenské strategie. “To, čeho jsme svědky v případě Mali, Burkiny Faso a nyní i Nigeru, je obnovení jejich vojenské strategie, protože již nechtějí mít na svém území západní armádu,” vysvětluje Thior pro CNN. “Rusko se snaží ukázat, že může v Africe předstihnout USA. Rusové vidí země, které jsou v krizi, a přicházejí na pomoc. Jakmile se tak stane, zakotví tam a snaží se vytvořit základnu a dostat ven bývalé síly, ať už americké nebo evropské, nebo dokonce ty, které jsou pod vlajkou OSN.” Vliv Ruska v Africe roste každým dnem. Soukromé ruské vojenské skupiny působí již několik let v Mali, kde operují stovky kontraktorů Wagnerovy paramilitární skupiny, začátkem tohoto roku pak dorazila skupina ruských vojáků do Burkiny Faso (několik měsíců poté, co juntou vedený stát vyhnal ze svého území francouzské vojáky) a Wagnerovští žoldnéři již přinejmenším od roku 2018 působí i ve Středoafrické republice (další bývalé francouzské kolonii), kde vycvičili místní armádu a bojovali proti povstalcům v tamním občanském konfliktu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.