Cena ruské ropy je znovu vysoko nad cenovým limitem G7

Strop skupiny G7 přitom direktivně určil cenu za ruskou ropu na 60 dolarů za barel.

Ruská ropa se obchoduje nad cenovým stropem určeným skupinou G7, který má omezit příjmy Moskvy na válku na Ukrajině. Ropa třídy Urals, vlajková loď ruského ropného obchodu, se prodává za cenu kolem 75 dolarů za barel (v dnešní den, tj. ve středu 17.4. ještě vyrostla – viz graf), což je výrazně nad limitem 60 dolarů, které určil zmíněný cenový strop. Američtí představitelé tento nárůst přičítají geopolitické dynamice. Podmínky limitu vyžadují, aby západní společnosti podílející se na přepravě ruské ropy předložily důkaz, že náklad stál 60 dolarů nebo méněm, a současné vysoké ceny  jsou  s nimi podle hodnocení společnosti Argus Media v rozporu. Americký představitel nicméně uvedl, že strop má stále svůj zamýšlený účinek a snižuje objem peněz, které Kreml získává z prodeje ropy, protože nutí tuto komoditu prodávat buď pod limitem prostřednictvím západních služeb, nebo prostřednictvím ruské stínové flotily. USA nyní plánují zaměřit se na prosazení stropu prostřednictvím sankcí vůči takzvané stínové flotile.

Evropská komise se rovněž snaží obcházení cenového stropu zamezit, píše článek. Smyslem je snížit příjmy Ruska při zachování stability globálního trhu s energií. Neustále přezkoumává opatření k prosazení tohoto limitu, která vyžadují jednomyslnou podporu členských států.

Dodávky ropy Urals do Indie se obchodují za 88 USD za barel, což je o 3,80 USD méně než celosvětová referenční cena. Nicméně náklady na dodávky ruské ropy do Asie jsou především kvůli sankcím vyšší, než by tomu bylo v případě Evropy. Odhaduje se, že sankce přidávají 7,12 dolaru za barel u nákladu Urals do Indie a 8,79 dolaru za barel do Číny, ačkoli tato čísla se v posledním měsíci snížila. Americké ministerstvo financí projevilo ochotu potrestat společnosti za porušení cenových limitů v minulosti, ale snaha vyhnout se narušení toku ropy může těmto opatřením bránit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.