Čínské zelené technologie proudí do Latinské Ameriky

Závislost Latinské Ameriky na čínských zelených technologiích dává Číně politický vliv, který by mohla využít k nátlaku na cokoli od Tchaj-wanu až po exkluzivní těžební dohody.

Rychlé zavádění ekologických technologií, jako jsou elektromobily, solární panely a baterie, je důležitým pilířem úsilí o zastavení klimatických změn. Tyto technologie jsou také ekonomickým hitem. V roce 2022 činily ohlášené přímé zahraniční investice do obnovitelných zdrojů energie celosvětově více než 350 miliard dolarů, což bylo dramaticky více než roční investice do jakéhokoli jiného odvětví nejen v tomto roce, ale i za celá desetiletí. Díky tomu se zelené technologie staly nejnovější frontou v soupeření Spojených států s Čínou, upozornil The Economist.

Latinská Amerika v tom hraje významnou roli. V tomto regionu pochází 60 % elektřiny z obnovitelných zdrojů, což je světové prvenství. Region se může pochlubit bohatstvím důležitých nerostných surovin potřebných k výrobě zelených technologií a je dostatečně bohatý na to, aby se stal jejich vážným odbytištěm. Čína natolik dominuje celosvětové výrobě solárních panelů, baterií a větrných turbín, že se vedoucí představitelé Spojených států obávají, že prohrávají závod v zelených technologiích, a to jak v celosvětovém měřítku, tak na svém dvorku. Ostatní rozvojové země, které se snaží být zelené a zároveň vyrovnávat napětí mezi Čínou a USA, by měly zpozornět.

Přibližně 99 % solárních panelů dovezených do Latinské Ameriky bylo v loňském roce vyrobeno v Číně. To je dokonce více, než by napovídalo dominantní postavení Číny v solární energetice, kde má 80 % celosvětové výrobní kapacity; ve větrné energetice je to více než 60 %. V ulicích Santiaga, hlavního města Chile, jezdí více čínských autobusů než v jakémkoli jiném městě mimo Čínu. V loňském roce pocházelo přibližně 70 % elektrických vozidel dovezených do Latinské Ameriky z Číny. A více než 90 % lithium-iontových baterií dovezených do Jižní Ameriky bylo také čínských.

Evan Ellis z US Army War College říká, že střet o zelené technologie je „civilizačním bojem“. Nejen Spojené státy mohou vnímat čínské zelené technologie jako bezpečnostní hrozbu. Prezident Joe Biden nedávno nařídil prověřit rizika, která představují čínské zelené technologie, z hlediska národní bezpečnosti a varoval, že čínské elektromobily by mohly být „na dálku přístupné a/nebo vyřazené z provozu“. Jednou z obav je, že by mohly shromažďovat údaje o citlivých vojenských objektech. Extrémnější obava je, že by se z nich díky vzdálenému přístupu mohly stát zbraně.

Úředníci ve Washingtonu se také obávají, že záplava čínského zboží povede k deindustrializaci nejen v Latinské Americe, ale v každé zemi, která zůstává otevřená čínskému dovozu zelených technologií.

Celý text najdete v angličtině zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.