Švýcarsko podepsalo mezinárodní dohodu o vesmíru

Švýcarsko se rozhodlo, že bude společně s 36 dalšími signatáři podporovat mírový výzkum vesmíru. Signatářem dohod zvaných Artemis je od loňského roku i Česká republika.

Program Artemis založený na tzv. Artemis Accords (Dohody Artemis) vedený americkou NASA, má za cíl dostat člověka na povrch Měsíce. V prosinci 2023 proběhla mise Artemis I (modul Orion obletěl Měsíc a dostal se, coby kosmické plavidlo navržené pro posádku, zatím nejdál od planety Země). V rámci mise Artemis II má pak modul koncem tohoto roku obkroužit přirozenou zemskou družici s posádkou. Dohody Artemis pak stanovují společný soubor zásad, které by měly garantovat zodpovědné provádění misí. Švýcarský ministr hospodářství Guy Parmelin je v polovině dubna podepsal v sídle NASA ve Washingtonu, což Bill Nelson, ředitel americké vesmírné agentury NASA, označil za “obrovský skok vpřed v partnerství” mezi Švýcarskem a USA. Zatímco čeští astronauti mezi ty, kteří se do kosmu v rámci Artemis podívají, vybrání nebyli, Švýcaři jsou v tomto ohledu podstatně úspěšnější. Claude Nicollier, první švýcarský astronaut, letěl v raketoplánu čtyřikrát. Parmelin upozornil, že mezi astronauty mise Artemis je nyní další Švýcar: 35letý Marco Sieber. Ten uvedl, že ho pravděpodobně nejprve čeká šestiměsíční mise na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Dohody Artemis původně podepsaly Spojené státy spolu s dalšími sedmi zeměmi v roce 2020. Bill Nelson uvedl, že dohoda zajišťuje, že budoucnost patří zemím, které zkoumají vesmír otevřeně, bezpečně a v míru. Vzhledem k tomu, že řada zemí, ale i soukromých společností provádí mise a operace v okolí Měsíce, je podle něj pro civilní průzkum a využívání vesmíru nutné přijímat společné zásady. Nelson velmi ocenil vstup Švýcarska do dohod, tato země podle něj “má v oblasti vesmíru co nabídnout“. USA a Švýcarsko mají za sebou dlouhou historii úspěšné spolupráce v oblasti vesmíru a jeho zkoumání. Jedním z prvních vědeckých experimentů mise Apollo 11 na Měsíc byla plachta na měření slunečního větru z univerzity v Bernu. Obě země jsou také účastnickými státy na Mezinárodní vesmírné stanici, která má v dohledné době skončit a sestoupit do atmosféry. Švýcarsko je v pořadí 37. zemí, která výše zmíněnou nezávaznou dohodu podepsala. Při podpisu dohody Parmelin uvedl, že Švýcarsko může vesmírnému výzkumu nabídnout vynikající vědce, vysoce inovativní a konkurenceschopné společnosti, novou vesmírnou politiku a brzy i první vesmírný zákon. Naopak některé další důležité země zabývající se vesmírnými lety, např. Čína a Rusko, se do této dohody nezapojily.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.