EU chce oživit vztahy s Tureckem

Vztahy mezi Bruselem a Ankarou jsou již několik let problémové. Nyní to chce EU změnit.

Evropská unie má strategický zájem na stabilním prostředí ve východním Středomoří a na vzájemně prospěšných vztazích, uvádí se v prohlášení, které 18. dubna přijaly hlavy států a vlád v Bruselu.

Pro dosažení pokroku v různých oblastech spolupráce uvedených ve společném sdělení bude mít zásadní význam konstruktivní zapojení samotného Turecka, zmiňuje Evropská rada.

Je zde ovšem také otázka Kypru.

Ostrov Kypr je od roku 1974 po řeckém převratu a turecké vojenské intervenci de facto rozdělen na dvě části, jak připomněla Tagesschau. Na severu se nachází Severokyperská turecká republika, kterou uznává pouze Turecko. Jsou zde umístěni turečtí vojáci.

Celý Kypr je od roku 2004 členem EU. Dokud však nedojde ke sjednocení, platí právo EU pouze pro jih ostrova. Podle společného prohlášení je EU i nadále odhodlána usilovat o komplexní řešení, které je v souladu s předchozími rezolucemi OSN a zásadami EU. Evropská unie je připravena hrát aktivní roli.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.