Meloniová se snaží posílit vztahy s Tureckem

Itálie a Turecko chtějí zvýšit obchodní obrat a rozvinout spolupráci v oblasti obrany a migrace.

Na své první oficiální zahraniční cestě od doby, kdy se Itálie stala předsedající zemí skupiny G7, se italská premiérka Giorgia Meloniová v sobotu v Istanbulu setkala s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem

Podle úředníka, který byl o rozhovorech informován, je cílem obou vlád zvýšit do roku 2030 obchodní výměnu mezi zeměmi ze současných zhruba 25 miliard eur na 30 miliard. Obranné obchody by mohly zahrnovat italskou i společnost Leonardo SpA, která působí v oblasti letectví a bezpečnosti po celém světě.

Tématem jednání byla také migrace. Obě země zvažují dohodu s Libyí o posílení spolupráce, uvedl zdroj blízký jednání. Podle italských médií by tyto tři země mohly podepsat dohodu o migraci ještě před létem.

Sobotní návštěva italské premiérky v Turecku následovala po sérii neformálních rozhovorů s tureckým prezidentem na okraj mezinárodních setkání na Bali, ve Vilniusu, New Yorku a Dubaji.

 

Ilustrační foto: Autor – Governo italiano – www.governo.it, CC BY 3.0 it.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.