Olympijské hry v Paříži pod lupou

Jaké novinky a která opatření chystá Francie při přípravách a organizaci blížících se olympijských her? Co si francouzský prezident myslí o možnostech uzavření olympijského příměří?

Přípravy na olympijské a paralympijské hry v Paříži, které by měly přilákat miliony návštěvníků, vrcholí. Ve Francii se intenzivně chystají a země je v nejvyšší bezpečnostní pohotovosti. Obavy o bezpečnost jsou obzvláště vysoké v souvislosti s výjimečným zahajovacím ceremoniálem, který zahrnuje plavbu lodí se sportovci po Seině v průvodu dlouhém 6 kilometrů. Akce plánovaná na 26. července bude prvním zahajovacím ceremoniálem olympijských her, který se bude konat mimo stadion. Přibližně 10 500 sportovců pojede centrem francouzské metropole na lodích po Seině po trase končící před náměstím Trocadéro. Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro francouzská média prohlásil, že francouzské pořádkové síly budou kvůli bezpečnosti akce pod širým nebem mimořádně mobilizovány a zmínil i záložní plány. Zahajovací ceremoniál na řece by se prý v případě potřeby mohl přesunout na stadion Stade de France, pokud bude bezpečnostní hrozba považována za příliš vysokou. “Pokud se budeme domnívat, že existují rizika, máme v závislosti na analýze kontextu záložní scénáře,” řekl Macron. “Existují plány B a plány C.” Organizátoři původně plánovali velkolepý zahajovací ceremoniál až pro 600 000 lidí, z nichž většina by jej sledovala zdarma z břehů řeky. Postupem času však byl celkový počet diváků z bezpečnostních důvodů snížen na přibližně 300 000. Francouzská vláda také rozhodla, že turisté nebudou mít volný přístup a vstup bude pouze na pozvánky. Bezpečnostní zařízení budou podle francouzského šéfa instalována již dny, či dokonce týdny před zahajovacím ceremoniálem. Silniční doprava bude v exponované zóně zastavena a francouzské orgány budou při zajišťování bezpečnosti využívat systémy dronů, kódování a kybernetickou ochranu. Přes všechna rizika a opatření zatím plány na zahajovací ceremoniál zůstávají stejné, město se chce blýsknout svými hlavními atrakcemi, mezi které řeka Seina rozhodně patří. “Toto je světový unikát. Můžeme to udělat a uděláme to,” těší se Macron.

Macron také avizoval, že zamýšlí udělat vše pro to, aby se na pařížských hrách uzavřelo tzv. „olympijské příměří” (ekecheiria). Olympijské příměří je moderním oživením starořecké tradice, která měla zajistit, aby válčící městské státy umožnily bezpečný průjezd sportovců na hry. Každé dva roky předkládá hostitelská země nadcházejících olympijských her rezoluci OSN, kterou mohou ostatní členské státy spolupodepsat. “Chceme usilovat o olympijské příměří a myslím, že je to pro mě příležitost, abych se zapojil do jednání s mnoha našimi partnery,” řekl Macron. V rozhovoru pro ukrajinskou televizi také zdůraznil, že plánuje i požádat Rusko, aby během olympijských her v Paříži dodržovalo příměří na Ukrajině. “Požadavek na příměří během olympijských her. Oni (Rusové) to musí udělat. Tak tomu bylo vždycky,” uvedl v rozhovoru prostřednictvím tlumočníka. Zároveň dodal, že požádá čínského vůdce Si Ťin-pchinga, aby se do věci vložil a využil svého vlivu. “Čínský prezident přijede za několik týdnů do Paříže a já ho požádám, aby mi pomohl,” zamýšlí Macron. “Je to diplomatický okamžik míru.” Macron také podpořil rozhodnutí umožnit ruským sportovcům účast na olympijských hrách navzdory invazi na Ukrajinu, ale pod neutrální vlajkou. Naopak obhajoval účast izraelských sportovců pod vlajkou jejich země navzdory její ofenzívě v Gaze. “Nemůžeme říkat, že Izrael útočí,” řekl Macron. “Izrael se stal obětí teroristického útoku, na který nyní v Gaze reaguje.”

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.