Macron hostí Trumpa v Paříži

Financial Times. Návštěva má za cíl zmírnit napětí mezi zeměmi a zvýraznit společný boj proti terorismu, napsaly Financial Times.  

Donald Trump dorazil na návštěvu Paříže, která si klade za cíl zmírnit napětí mezi oběma zeměmi. Macron chce prý Trumpovi ukázat, že „Paříž je stále Paříž.“

Americký prezident bude čestným hostem slavností výročí Dobytí Bastilly. Trump se nechal slyšet, že kvůli hrozbě islámského terorismu Paříž už není Paříž. Ve Francii platí už celkem 18 měsíců výjimečný stav.

Již proběhla jednání o společném boji proti terorismu a vojenské spolupráci. Program Trumpa a jeho ženy Melánie ovšem zahrnuje přehlídku hlavních francouzských památek, takže má sloužit i jako určitá propagace cestovního ruchu. Po teroristických útocích počet návštěvníků z USA do Francie klesl.

Protože je mezi oběma zemi mnoho neshod, např. u Pařížské klimatické dohody, je zájem jednat o tématech, kde je více společného. Což je právě boj proti terorismu v oblastech Blízkého východu a Afriky. Zde je prý úroveň spolupráce vynikající.

Ale analytici říkají, že hlavním cílem je udělat na Donalda Trumpa dojem a polechtat jeho ego.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.