Skoro pět milionů Italů žije v absolutní chudobě. Čísla chudoby se za 11 let ztrojnásobila

Corriere. V Itálii zůstává chudoba vysoká, píše italský Corriere na základě aktuálních dat italské statistiky Istat.

V absolutní chudobě žilo v roce 2016 téměř pět milionů Italů, tedy 1,6 milionů rodin. Jedná se o navýšení o 144 000. jedná se o 7,9 % osob. Oproti předchozímu roku, tj. 2015 se jedná o nárůst 144 000 lidí. Největší rozdíl byl zaznamenán u rodin s třemi a více malými dětmi. Zde je míra absolutní chudoby 26,8 %, zatímco rok předtím byla 18,3 %.

Na vzestupu je také chudoby v centrální části Itálie, především ve středně velkých městech do 50 000 obyvatel. Potvrzuje se opačný vztah u věku a absolutní chudoby, nejvíce zasahuje mladší rodiny. Také v rodinách dělníků je chudoba dvakrát větší než je průměr. Chudoba se ztrojnásobila od roku 2015 u mladých (z 3,1 % na 10 %) a také u nezletilých.

Istat uvádí také relativní chudobu. Tato relativní chudoba se týká více než 10 % rodin, tedy asi 8,5 milionů obyvatel Itálie. I zde platí, že s velikostí rodiny chudoba roste. U rodin dělníků dosahuje 18,7 %, pokud je hlava rodiny nezaměstnaná pak 31 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.