Irská „deglobalizovaná data“ ukazují na podstatně menší ekonomiku

Financial Times. Irská ekonomika je o třetinu menší, než se říkalo, píší Financial Times. A přebytek běžného účtu je vlastně deficit. No a dluh je alespoň o čtvrtinu vyšší, než se říkalo daňovým poplatníkům.

To jsou překvapivé výsledky, které ukazuje nové měřítko irské ekonomické aktivity, které přijali irští statistici. Jde o tzv. modifikovaný hrubý národní důchod, se zkratkou GNI* a je to pokus, jak „deglobalizovat“ otevřené ekonomiky.

GNI* bude publikován jako roční měřítko aktivity vedle tradičních dat jako HDP, ale vyvolal zmatek ohledně toho, jak dobře si tedy irská ekonomika vede, protože se stále vzpamatovává z nejhorší finanční krize v moderní historii.

Tom  Healy, ředitel Ekonomického výzkumného institute říká, že je to ukázka toho, jak divná je irská ekonomika. Volatilita irských ekonomických dat je spjata alespoň zčásti s tím, že Irsko slouží jako základna pro globální management korporátní daně.

Firmy, které jsou usídleny v Irsku, mohou dodávat ke svým operacím více aktiv, aby využily nízké korporátní daně.

Snaha najít nějaké nové měřítku pro irskou ekonomickou aktivitu začala před rokem, když se objevilo irské HDP – a údaj, že vzrostlo za rok 2015 o 26%, protože některé velké nadnárodní firmy v zemi provedly interní restrukturalizaci. Samozřejmě takové číslo bylo v titulkách po celém světě, protože je to nejvyšší roční míra růstu, kterou kdy nějaká vyspělá země uvedla. Není divu, že Krugman pohovořil o „skřítkové ekonomice“. A Irští politici nechtěli, aby se toto opakovalo.

A proto tedy nově GNI*, který přinesl výsledky k vystřízlivění. Podle HDP dosahovalo irská ekonomika minulý rok 275 mld. euro. Jenže za použití GNI* jen 190 mld. eur. To nižší číslo neobsahuje zisky amerických firem, které mají operace v Irsku, jako jsou Google, Microsoft, Pfizer a také efekty depreciace aktiv, které jsou usídleny v Irsku.

Je tedy patrné, že Irsko je jednou z malých ekonomik, které mají ve statistice obrovskou míru deformace a to kvůli přímým zahraničním investicím.

Dalším dopadem je dluh. místo 75 % HDP, je to 106% GNI*. Proto je potřeba uvést, že s dluhem 200 mld. eur, patří Irsko mezi velice zadlužené země. Irský dluh na hlavu je dvakrát vyšší než průměr EU.

GNI* asi neovlivní rating země, ale je varováním pro politiky, že Irsko zdaleka není z krize venku. Ale i tak GNI* podává řadu informací o irské ekonomice, v níž dominují malé a střední firmy a velký vliv má zemědělství. Jde o to změřit skutečný příjem a výstup lidí, kteří reálně v Irsku žijí.

Zájem o nový přístup ke statistice bude mít zřejmě globální povahu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.