Brazilský prezident Temer tlačí zákon na odlesňování Amazonie

Financial Times. Jak k tomu píše britský deník, jedná se pokus, jak si naklonit rančery

Území chráněného národního prales v Brazílii, které odpovídají rozloze Portugalska, jsou ohroženy. Tlak brazilské vlády a silné zemědělské lobby směřuje ke snížení rozlohy chráněných území.

„Brazílie čelí neuvěřitelné ofenzívě proti chráněným územím,“ uvádí zástupce WWF. Kritici uvádějí, že Temer mění stromy za hlasy tím, že podporuje požadavky brazilské zemědělské lobby. Hodí se mu to obzvláště teď, kdy čelí podezření z korupce.

Prezident chce přežít hlasování o tom, zda bude čelit kriminálnímu vyšetřování a také nechat projít klíčové ekonomické reformy. Jde tedy o jeho politickou budoucnost a proto hledá podporu všude.

Rančérská lobby má v dolní sněmovně Kongresu 230 členů z celkových 513, takže jde o zásadní skupinu.

Obavy o budoucnost brazilských chráněných území jsou o to větší, že deforestace Amazonie se zvyšuje. Minulý rok byl zaznamenán nárůst o 29 % oproti roku 2015.

Vláda uvádí, že snížení rozlohy ochranné zóny je nutný k vyřešení sporů o půdu a snížení nejistoty pro farmáře, kteří na místě hospodařili před tím, než se stalo národním parkem.

Jsou zde velké obavy, že takovýto zákon by představoval precedent pro další národní parky. Jak se říká, kde projde jedna kráva, tam pak projde celé stádo.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.