Španělsko jako Řecko: Nárůst počtu migrantů

Financial Times.  Do Španělska dorazilo třikrát více migrantů než minulý rok. Migranti hledají bezpečnější alternativu, než je cesta po Libyi. Tak by Španělsko mohlo brzy překonat Řecko jako hlavní destinace pro migranty přecházející Středozemní moře.

Do Španělska dorazilo 11 849 migrantů, což je za srovnatelné období minulého roku, trojnásobný nárůst. Zdá se tedy, že migranti vybírají tzv. bezpečnější cestu z Maroka do Španělska. Většina migrantů, kteří přicházejí do Itálie z Libye jsou ze Senegalu, Gambie, Guinee a dalších zemí západních Afriky.

Do Řecka dorazilo 11 713 migrantů, hlavní destinací je Itálie s 96 800 migrantů.

Španělské noviny El País uvedly, že „je patrné, že migrační tlak se přesunul na západní Středomoří.“ Noviny také vyzvaly k energické politice EU a ekonomické podpoře s tím, že Španělsko nemůže stát osamoceno jako strážce jižní Evropy. Již nyní jsou prý centra pro přijímání migrantů přeplněná a nejsou schopná reagovat adekvátním způsobem na potřeby tisíců nových příchozích.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.