Itálie: Pokles příjezdů migrantů

Financial Times.  Řím vyzývá k oboustranné důvěře mezi vládou a pomáhajícími organizacemi, píší noviny Financial Times.

Italský ministr vnitra dal najevo svůj optimismus prohlášení, že migrační krize, které země čelí, zpomaluje. Počet příjezdů přes Středozemní moře klesl. Uvedl ovšem, že země je „stále v tunelu a tunel je dlouhý. Poprvé ovšem vidíme světlo na jeho konci.“ Lodí do země od začátku roku dorazilo více než 97 000 migrantů. Významný byl především pokles v první polovině srpna. A pád se přímo týká rozhodnutí italské vlády začít s misí v libyjských vodách a také dodržovat přísnější pravidla pro chování nevládních organizací, které se angažují v záchraně uprchlíků.

Některé neziskové organizace odmítly postup podepsat. Některé uvedly, že suspendují své záchranné operace, neboť se cítí ohroženi libyjskou stráží pobřeží. Nemohou prý už bezpečně pracovat, neboť vnímají nepřátelství libyjských úřadů.

Migrační krize vytvářela na vládu velký tlak a hrozilo, že podpoří populistické opoziční strany. Itálie bude mít volby příští rok.

Domenico Minniti, italský ministr vnitra, také dodal, že „práva těch, kteří jsou vítáni, musejí být stejná jako práva těch, kteří je vítají.“ Vzhledem k rostoucímu napětí mezi vládou a neziskovými organizacemi uvedl, že je potřeba „vzájemné důvěry.“ Minniti také řekl, že Itálie musela zasáhnout na druhé straně Středozemního moře, aby se pokusila stabilizovat Libyi a zvládat migrační toky. „Je potřeba kontrolovat dvě hlavní věci v Libyi, to jsou teritoriální vody a její jižní hranice – to je totiž skutečná jižní hranice Evropy.“

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.