El País: Barcelonský útok volá po nové politické jednotě

Přečetli jsme: Útok v Barceloně byl ranou otevřenosti, demokratičnosti a pluralitě, které Barcelona reprezentuje jako místo, napsal editorial El Paísu. Nicméně má být také důvodem, proč by se Katalánsko mělo vrátit “do reality” a vzdát se “chiméry” nezávislosti.

Editorial španělského deníku El País se pochopitelně věnuje čtvrtečnímu teroristickému útoku v katalánské Barceloně. Terorismus se vědomě zaměřuje na vědomí svých nepřátel, píše deník, a nyní si zvolil cíl, kterým je město, jenž svých duchem reprezentuje jako žádné jiné otevřený, demokratický a pluralitní prostor. Něco co radikalismus chce omezit.

Útok byl úderem na město, které je emblematické, dynamické a kosmopolitní. Barcelona je milována a navštěvována miliony turistů z celého světa, je to hospodářský a evropský, středomořský kulturní motor. Nejen Evropy ale i Španělska – země, která od 11. března 2004 vedla energický boj s terorismem na evropském kontinentu, jenž se stal první bojovou frontou pro extremistický islamismus.

Teror na hlavním ulici v Barceloně La Rambla, v srdci turistické zóny města, stál život minimálně 13 lidí a 50 lidí zranil, což je největší číslo obětí od 11. března 2004.

Španělsko se od té doby podařilo osvobodit se od tíže terorismu, a to díky policejní i právní efektivitě, striktní bezpečnosti, rozvědce a také mezinárodní policejní spolupráci. Jenže útok tento čtvrtek připomenul, že se v tomto boji nikdy nevyhrává s konečnou platností.

Teroristická ofenzíva

Celá řada posledních útoků v evropských městech – v Manchesteru, Berlíně, Nice, Bruselu a v Paříži reflektují nejen skutečnost, že teroristé pokračují a intenzifikují svojí smrtelnou agendu, ale i fakt, že používají pokaždé nové metody vraždění, například dodávky.

Tento druh teroru také ukazuje na to, že tato ofenzíva je vedená teroristy s autonomním profilem, kteří nejsou napojeni logisticky, ale ideologicky na teroristické sítě. To rovněž znamená, že boj s tímto jevem je velmi složitý. Ztráta zemí Islámského státu v Iráku a v Sýrii se přenáší pomocí nákazy a prostřednictvím militantů do Evropy.

Katalánsko je ve španělském kontextu, hned vedle Ceuty, Melilly a Madridu jedním z míst nejvíce vystavených rizikům teroristického útoku. A je očividné, že bezpečnostní síly musí být koordinovány na maximum tak, aby dokázaly zabránit tragédiím jako je ta na La Rambla. Nejde ale jen o policejní výzvu. Je to také záležitost španělské vlády, která má v popisu práce garantovat občanům jejich svobodu a bezpečnost s využitím prostředků, které k tomu dostala.

To, že předseda vlády Mariano Rajoy bude spolu s členy vlády dohlížet přímo v Barceloně na operace, které následují po atentátu je minimum, co se v této situaci dá očekávat.

Na druhou stranu, jak editorial upozorňuje, budou důsledky tohoto teroristického atentátu hlubší a nikoliv jen konjukturální. Bohužel tento teroristický čin přišel v okamžiku hlubokého politické zmatku v katalánské politice.

Útok jako je tento by měl ale být “budíčkem”, které politické síly Katalánska vrátí zpátky do reality. Politické síly Katalánska se zaměřily v posledních letech na chiméru nezávislosti země jako na jediný katalánský cíl. A je čas skončit s demokratickými nesmysly, flagrantním porušováním zákonů, podvodnými hrami, taktikami a politickým oportunismem, píše El País. Je na čase, aby naši reprezentanti začali pracovat ve prospěch skutečných a principiálních zájmů občanů.

Boj proti terorismu vyžaduje maximální koordinaci a jednotu akcí mezi různými správními a bezpečnostními organizacemi státu. Ta se může zrodit jenom z absolutní důvěry mezi jednotlivými složkami vlády a dalšími nstitucemi. Vyzýváme proto katalánskou vládu a katalánské síly, končí El País, aby pracovaly na řešení skutečných problémů, které ovlivňují katalánské občany.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.