Katalánsko je dávno centrem džihádismu

Zpráva dne: Článek katalánského deníku La Vanguardia shrnuje hlavní informace o aktivitách džihádistů ve Španělsku. Ti podle policejních dat svoje aktivity během roku 2017 posilovali.

Dokonce ještě před úroky na New York 11. září bylo Katalánsku zdaleka nejradikálnější islamistická oblast Španělska, i když k teroristickému útoku došlo v Madridu v roce 2004. To byl také nejhorší úder terorismu ve Španělsku do dneška, napsal článek Enrique Figuereda pro deník La Vanguaria.

Doposud se bezpečnostním silám, které v Katalánsku operují, podařilo zabránit pokusům o atentáty, a to konkrétně v Barceloně. Zde se jednalo přípravu útoku na metro. Místní bezpečnostní složky skupinu infiltrovaly, a tím teroru zabránily.

Od roku 2012 se v Katalánsku realizovalo celkem 30 operací proti džihadistickým skupinám, což kulminovalo v zatčení celkem 62 podezřelých. Výsledky přinesla široká spolupráce mezi nejrůznějšími bezpečnostními složkami – počínaje policii, přes Civilní gardu až po katalánské policejní složky (Mossos d’Esquadra).

Boj s terorem ve Španělsku 2012-2017. Čísla operací a zatčených

To, že je Katalánsko v hledáčku mezinárodního džihádismu ukazovala policejní data během roku 2017. Bylo tu celkem 7 operací s 11 podezřelými.

Katalánsko přijalo velké číslo lidí s muslimskou vírou, a to v celošpanělském srovnání. Ti sem přišli v několika migračních vlnách před rokem 2007. Největší díl těchto lidí pocházel z Maroka a konkrétně z Magrebu, nicméně jednalo se i o další národnosti. Tyto vlny zvětšily podíl této populace v Katalánsku, takže arabština je jedním z častých jazyků.

Katalánsko a džihádisté

Taková velká skupina muslimů se dostala do hledáčku zájmu mezinárodního džihádismu – jako okno příležitosti a možnost, jak šířit svoje protizápadní a nedemokratické myšlenky. Modlitebny se rychle staly místem, kde se tyto salafistické vzkazy šířily, a proto se také staly zájmem policie ve Španělsku. Modlitebny a mešity byly rovněž místy, kde policejní orgány hledaly často podezřelé z radikalismu, píše dále článek La Vangardia.

Podle oficiálních čísel se v Katalánsku nachází na padesát center salafistického vyznání a toto číslo představuje polovinu všech, které na území Španělska nacházejí a díky míře svého konzervativismu vyvolávají soustředěnou pozornost bezpečnostních složek.

Dříve v Barceloně působily také městské buňky, které sloužily jako rekrutující most do zemí jako je Afganistán nebo Irák. A podobné mechanismy se oživily s nástupem Islámského státu kolem roku 2014. Proto byly tyto mechanismy, stejně jako rychlá radikalizace prostřednictvím Internetu předměty sledování. V posledních letech se v Katalánsku vedla intenzivní policejní kampaň proto těmti jevům.

Se ztrátami Islámského státu v Sýrii a v Iráku došlo ke změnám ve vztahu k rekrutům v Evropě. Nyní musí teroristé najít způsob, jak provádět útoky kdekoliv, tak aby měly co největší dopad. Masivní útoky se tak staly jedním z nejhorších projevů této nové situace.

Ilustrační obrázek: Autor – Auledas – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51334535

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.