Volební kampaň v Rakousku: Kancléř Kern v nouzi

ARD Tagesschau.  Pro kancléře Christiana Kerna z rakouské sociální demokracie nevypadá situace před volbami dobře. Nemůže najít recept na  Sebastiana Kurze, ministra zahraničí z Rakouské lidové strany. Protože právě Kurz plní titulky, napsal ARD Tagesschau o předvolebním vývoji v Rakousku.

Rakouský volební souboj se odehrává i na Facebooku. Útočí na sebe sociální demokraté shromáždění kolem Kerna a hlavní hvězda lidovců, Sebastian Kurz. Ten je prezentován jako chladnokrevný spojenec mocných a bohatých. Kurzovi bude teprve 31 let.

Uchopil především témata uprchlické politiky a ochrany vnějších hranic, což nepotěšilo FPÖ (Svobodné), které vede Heinz-Christian Strache. Jemu se tím totiž ztratila některá hlavní volební témata.

Kurz také mění stranu, staří lidovci jsou prý passé, kandidátní listina je pestrý vnitropolitický mix.

Kurz zosobňuje personalizaci politiky, ale s konkrétními výroky v oblasti hospodářské a sociální se drží zpátky. Nicméně zdůrazňuje se příslušnost k zemi a pocit sounáležitosti. A říká: „Naše země zůstane překrásnou jen tehdy, když problémy, které existují, nebudeme lakovat na růžovo, ale budeme hovořit pravdivě.“

Politologové se domnívají, že právě na ekonomických a sociálních tématech je možné na Kurze zaútočit. I on má slabé stránky. Na ty by měla zaútočit sociální demokracie, aby se jí podařilo snížit propast mezi ní a lidovci.

Bývalý „zelený“ politik Peter Pilz, se domnívá, že sociální demokraté už pro Kurze, ani pro Stracheho nejsou „žádná váha.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.