Gazprom: Nové sankce projekt Nord Stream 2 nezastaví

Reuters.  Zástupce Gazpromu uvedl, že projekt Nord Stream 2 ve výši 11 mld. dolarů bude realizován, bez ohledu na to, jak budou interpretovány nové americké sankce.

Také bylo řečeno během hovoru s investory, že nově uvalené sankce nezabrání firmě, aby si půjčovala v zahraničí.

USA zavedly nové sankce proti ruským firmám i jednotlivcům jednak kvůli Ukrajině a dále kvůli údajnému vměšování do amerických prezidentských voleb.

Poslední sada sankcí byla uvalena v srpnu. Jde o sankce na zahraniční firmy, které budou investovat či pomáhat Rusku v energetickém průmyslu a těžbě. Bylo také zkráceno období, na které mohou americké firmy poskytovat finance ruským energetickým firmám, z 90 dnů na 60 dnů.

Alexander Ivannikov z Gazpromu k tomu dodal, že legislativa je vágní a může být interpretována široce. Gazprom zůstává výhradní akcionář v Nord Stream 2, nese 50 % nákladů plynovodu, který bude mít kapacitu 55 mld. kubických metrů plynu za rok. Měl by začít fungovat v roce 2019.

Firmy jako Uniper, Wintershall, Shell, OMV a Engie by měly každá dodat 10 % na financování nákladů plynovodu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.