Brusel nemá žádnou jasnou vizi Brexitu

Financial Times.  Nejen Velká Británie, ale i evropští lídři jsou rozděleni ohledně toho, jak by měl Brexit vypadat, napsaly o situaci ve vztazích onou celků Financial Times.

Častá kritika je směřována na vládu Theresy Mayové – že nemá jasnou vizi pro Brexit. Jenže zdá se, že podobné obvinění platí i na Brusel. Je prý tendence vidět problém jako interně britský, ne jako externí a týkající se vztahů. Není jasné, že zbytek EU má skutečně vizi toho, jaké by měly být vztahy po Brexitu, i když bude Velká Británie jeden z nejdůležitějších partnerů.

Toto si myslí Jeremy Browne, který je zvláštní vyslancem londýnské City pro Brexit.

Uvádí, že Brexit zdaleka není jen o Británii, ale stále víc říká o tom, jak se jednotlivé země vidí. Například Francie v tom vidí šanci, jak blok proměnit, aby lépe vyhovoval jejím zájmům.

27 zemí je podle něj ve shodě ohledně peněz k vykompenzování rozpočtu EU do roku 2020, ale dále se jejich priority liší. Země východní Evropy a Pobaltí řeší bezpečnostní otázky, zatímco Irsko, Belgie a Holandsko mají obavy z přerušení obchodu, což by vyvolal „tvrdý odchod.“

Další je závod o to, kdo se stane – zda vůbec někdo – po Londýnu finančním centrem. Dublin to být nemůže myslí si Browne, ale může být úspěšným satelitem.

Další jednání nebudou snadná, princip vzájemného uznání označil už hlavní evropský vyjednavač za „nemožný.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.