Katalánsko se připravuje na referendum o nezávislosti

ARD Tagesschau. Katalánci možná půjdou 1. října k volbám: budou chtít zůstat částí Španělska, nebo zvolí nezávislost? Jenže zákon o referendu prošel parlamentem k nevoli španělské centrální vlády. A tím překážky nekončí.

Už roky bublá spor mezi Španělskem a jeho ekonomicky nejsilnější částí, Katalánskem. Mnoho Katalánců si přeje svůj vlastní stát. Domnívají se, že si tak budou lépe žít, bez vlivu centrální vlády v Madridu. Jenže ta to odmítá.

A nyní se konflikt dále vyostřil. Regionální katalánská vláda protlačila parlamentem zákon, který má umožňovat referendum o nezávislosti.

Parlamentu v Barceloně trvala debata 11 hodin. Opozice složená z konzervativců, socialistů a liberálů vyzývala separatistickou vládu, aby od svého úmyslu upustila. Jenže ti, kteří jsou pro nezávislost, mají v parlamentu většinu. Nakonec bylo 72 hlasů pro, opozice sál opustila. A nakonec byl podepsán dekret, kterým je termín stanoven na 1. října.

Z katalánské strany je hotovo, ovšem ze španělské ne. Vláda v Madridu chce hlasování ze všech sil zabránit. Premiér Rajoy nazval záměr „nesmyslem.“ I vicepremiérka volila ostrá slova, s tím, že rozhodnutí je trapné a že v Katalánsku dochází k pošlapání demokracie.

Očekává se, že ústavní soud prohlásil naplánované referendum za nelegální. Jenže regionální vláda už vícekrát uvedla, že se takovýmto výrokem z Madridu nebude řídit. Už je totiž vše připraveno, a to i hlasovací lístky na 1. října.

Pokud se většina Katalánců rozhodne odejít, pak prý se region odpojí během 48 hodin. A pokud zvítězí „ne“, pak budou v Katalánsku nové volby.

Mnoho Katalánců k svému přání nezávislosti říká, že se cítí Španěly utlačováni, jak kulturně, tak finančně. Posílají do Madridu více peněz, než dostávají zpátky. Jenže – podle posledního průzkumu je pro nezávislosti 41 % Katalánců, což není většina.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.