Pro východní Evropu je pozdě, je to kolonie. Nynějšímu nacionalismu navzdory

Přečetli jsme: Východní Evropa byla moc dlouho otevřená investicím na to, aby mohla nyní získat politickou kontrolu nad svou hospodářskou budoucností, míní názorový sloupek agentury Bloomberg. Názor publikujeme v rámci sledování západních pohledů na náš region (pod východní Evropou tu autor míní země V4, pozn. redakce).

Komentátor Bloombergu Leonid Beršidskij otevřel téma hospodářského postavení východní Evropy a její současné populistické odpovědi. Autor přitom v souvislosti s tím skloňuje slovo “kolonie” a zaměřil se na volební vyhlídky České republiky.

Beršidskij se k tématu dostává prostřednictvím českých parlamentních voleb. Podle něj má Česko nakročeno k tomu, že bude mít “populistickou, protiimigrační a euroskeptickou vládu”, a to díky vysoké předvolební podpoře hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. Česko se připojí k Maďarsko, Polsku a Slovensku.

Podle autora je valem proti extrémismu v regionu paradoxně západní kapitál, protože západní investice jsou pro místní ekonomiky důležité. Všechny tyto země vypadají spíš jako sveřepé kolonie než jako partneři ve velkém integračním projektu.

Poslední studie Thomase Pikettyho a dalších autorů nazvala tyto východoevropské země natvrdo jako “země vlastněné ze zahraničí”. Studie zdůraznila, že “Majitelé pocházejí obvykle ze zemí EU (konkrétně z Německa).” a tedy “V určitém smyslu to není situace odlišná periferních regionů, které jsou vlastněny prosperujícími centrálními regiony ve velkém federálním celku.” Protože hodně z bohatství a příjmů patří zahraničním investorům a ne místnímu 1 % dochází rovněž k nepřesnostem v měření nerovností. Tyto země vypadají více egalitářské, než jsou ve skutečnosti.

Ve vztahu k ekonomickému výstupu mají východoevropské země největší negativní pozici v čistých investicích – pokud nezahrneme země jako Irsko, Kypr, Řecko, Portugalsko a Španělsko.

Závislost na západních investicích

Do krize východoevropské země lákaly investice a neuvědomovaly si, že závislost na nich nemá jenom světlé, ale má také stinné stránky.

Místní společnosti zjistily například, že krize v bankovním sektoru, který vlastní zahraniční banky, se promítla do výše a možnost půjček. V jiných sektorech to byla hrozba nezaměstnanosti. V Polsku a v Česku zaměstnávají zahraniční firmy 1/3 pracovní síly. A tyto zahraničně vlastněné společnosti tu také jsou zodpovědné za velké podíly vývozů: v Polsku 3/4 exportů a v Česku 42 %. Ztráta jen pár těchto firem by hodně bolela.

A to je něco, čemu podnikatel a bývalý ministr financí Andrej Babiš dobře rozumí.

Německo, Nizozemsko a Francie jsou největšími investory ve východní Evropě, kde jsou hlavní výhody v zeměpise a v levné pracovní síle. Populistické vlády mohou, jako Orbán v Maďarsku nebo polská vláda zdanit řetězce supermarketů nebo cizí banky, ale jsou tu limity, kam mohou zajít, aby nevyhnaly západní investory.

Když Polsko a Maďarsko odmítají kvóty EU se slovy, že nebudou kolonie, je to v rozporu s tím, že se jedná o de facto ekonomické kolonie bohatšího Západu. Jedině, že by vlády přistoupily ke znárodnění, což je nemyslitelné, domnívá se Beršidskij.

Český prezident Zeman řekl, že je lepší ztratit dotace než přijmout kvóty. Dotace nejsou ale takový problém jako by byla ztráta důvěry zahraničních investorů v podnikatelské prostředí Česka. Zkušený Orbán dobře tuší, že nemůže překročit mantinely a například se stavět proti rozhodnutím Evropského soudního dvora.

Nacionalistická rétorika může některé voliče ošálit. A ti tak mohou věřit, že jejích lídři jsou vskutku nezávislí. Nicméně volba těchto populistických politiků je, že se buď budou halit za fíkový list rebelie, nebo zvýší sázky a budou riskovat ztrátu investic, na kterých jejich hospodářství závisejí.

To podle autorova mínění není volba. Východní Evropa nakonec bude potřebovat postavit se za integraci, jako předtím za členství v EU. V budoucnu bude jedno odkud firmy pocházejí, protože Evropa bude mít jeden rozpočet, míní dále. Nacionalismus je momentální záležitostí, ale je už pozdě. Východní Evropa byla moc dlouho otevřená investorům a ztratila kontrolu nad ekonomickou budoucností, aby nad ní dokázala nyní získat politickou kontrolu.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.