I Severní Itálie chce víc autonomie

ARD Tagesschau.  Ve stínu konfliktu v Katalánsku hlasovaly dva regiony severní Itálie o větší autonomii – Lombardie a Benátsko. I když tyto regiony neusilují o oddělení, ale i tak jsou referenda sporná.

Na rozdíl od Katalánska nejde o odštěpení, ale o větší autonomii regionů. Tato referenda jsou v souladu s italskou ústavou.

Podporu mají zastánci větší autonomie u strany Forza Italia (spojenou s bývalým premiérem Berlusconim), ale i u populistického hnutí Pěti hvězd. Připojily se ovšem i odbory i svazy zaměstnavatelů.

Berlusconi situace využil, aby se znovu ocitl v září reflektorů. Byl všude – na sjezdech stran, tiskových konferencích. Referendum je prý možností, jak vyslyšet lépe hlasu lidu. A také prý může být v benátském regionu uspíšen proces, který odmění „dobré vedení regionu“, který patří ke nejefektivnějším v zemi.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.