Právo na potrat: Bude Chorvatsko následovat Polsko?

V Chorvatsku se po tři desetiletí diskutuje o novém interrupčním zákonu. Církev, konzervativní politici a pro-life aktivistky požadují zpřísnění předpisů podle polského modelu.

Od roku 1991, kdy se Jugoslávie rozpadla a Chorvatsko se stalo samostatným státem, se konzervativní síly v zemi pokusily zvrátit liberální zákon o potratech z dob komunismu. Nařízení z roku 1978 umožňuje chorvatským ženám provést interrupci až do 10. týdne těhotenství – bez ohledu na důvody a bez dalších podmínek, uvedla Deutsche Welle.

To je teorie. V praxi však implementace tohoto zákona není tak snadná, protože byl změněn v roce 2003: lékaři mají právo odmítnout zákrok na základě svědomí.

Sanja Kovačevićová z organizace „Platforma pro reprodukční spravedlnost“ připouští, že chorvatské aktivistky „zaspaly“ zavedení práva odmítnout a včas nepoznaly nebezpečí. Teprve když se konzervativní Chorvatská demokratická unie (HDZ) znovu dostala k moci, uvědomily si, že tato změna může být problematická. „V lékařských kruzích a profesních sdruženích existuje určitá klika, která spolupracuje s konzervativními organizacemi v zemi,“ uvedla dále Kovačevićová.

Stále více chorvatských žen nyní cestuje do sousedního Slovinska na potrat. U levicově liberálních aktivistů není pochyb o tom, kdo může za tento vývoj: mocná katolická církev a konzervativní vládnoucí strana HDZ. Potraty jsou v Chorvatsku stále více stigmatizovány a svoboda žen rozhodovat o svém vlastním těle je podle nich stále více zpochybňována.

Chorvatské aktivistky byly zprávami o zpřísnění (již tak přísného) zákona o potratech v Polsku šokovány – v konzervativních kruzích bojujících za zákaz potratů vyvolaly naopak nadšení. Nejznámější chorvatská pro-life aktivistka Željka Markićová vítá rozhodnutí polského ústavního soudu jako „uznání vědeckého poznání, že život začíná početím“.

To znamená, že Polsko je „majákem“ pro ostatní země EU, pokud jde o děti a lidská práva, říká předsedkyně sdružení „Ve jménu rodiny“ (U ime obitelji).

Konzervativní síly v zemi se před ústavním soudem pokusily zvrátit současný zákon z roku 1978. V roce 2017 však nejvyšší chorvatský soud jejich žalobu zamítl a rozhodl, že stávající zákon je ústavní.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.