Biden podpořil vznik odborů ve firmě Amazon

Americký prezident nazval sdružování v odborech právem a vymezil se proti zastrašování a protiodborářské propagandě.

Americký prezident Joe Biden se postavil za práva pracovníků, kteří chtějí založit vlastní odbory, a varoval před zastrašováním pracovníků. Biden svůj vzkaz zveřejnil ve videu na síti Twitter v souvislosti s tím, že mezi zaměstnanci firmy Amazon ve státě Alabama proběhlo hlasování, zda založí vlastní odbory. K Bidenovým volebním slibům patřila podpora zvyšování počtu Američanů organizovaných v odborech.

Biden sice nezmínil explicitně firmu Amazon, ale hovořil o „pracovnících v Alabamě“. Sdělil, že pracovníci by měli mít svobodnou a férovou volbu přidat se k odborům. „Je to vaše právo… tak nechte svůj hlas, aby byl slyšen“, dodal Biden ve svém vystoupení. Americký prezident se také vymezil proti zastrašování pracujících či protiodborářské propagandě.

Společnost Amazon Inc. je druhým největším zaměstnavatelem ve Spojených státech, ve firmě ale neexistují odbory. Pracovníci alabamské firemní pobočky v Bessemeru by se tak mohli stát prvními odboráři v Amazonu a být příkladem i dalším zaměstnancům.

Podle slov mluvčí amerických odborů prodejců, velkoobchodu a obchodních domů (Retail, Wholesale and Department Store Union), který zastupuje zaměstnance ve velkoobchodu a maloobchodu, došlo ze strany Amazonu k případům zastrašování. Společnost Amazon se vzniku odborových organizací dlouhodobě brání a situaci nekomentovala. Naposledy se o založení odborů v Amazonu pracovníci pokusili v roce 2014. Společnost má vyškolené manažery, kteří rozpoznají organizační aktivitu. Webová stránka obhajující zaměstnance Amazonu, kteří se odborů straní (doitwithoutdues.co), varovala zaměstnance v Bessemeru před placením odborářských příspěvků. Podle vlastního tvrzení se firma o zdraví i blahobyt zaměstnanců dostatečně stará zdravotním pojištěním, vysokými platy a dentální péčí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.