Bolsonaro čelí dalšímu obvinění z korupce. Bral si ze mzdy svých zaměstnanců

Brazilský prezident už je vyšetřován za podezření z korupce při nákupu vakcín. Nyní se přidala další podezření.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro byl obviněn z korupce. Měl se podílet na schématu podvodů se mzdami pro svoje spolupracovníky v době, kdy působil jako poslanec. Podle informací bývalé švagrové brazilského prezidenta měl Bolsonaro najímat na práci svoje blízké spolupracovníky a následně měl získávat část jejich odměny z veřejných peněz pro sebe. Tento typ podvodného jednání se v Brazílii jmenuje rachadinha a Bolsonaro v něm měl být osobně zainteresován.

Brazilští státní zástupci už podali formální žalobu na nejstaršího syna současného prezidenta Flávia Bolsonara za jeho údajnou participaci v tomto schématu v době, kdy působil jako poslanec v zákonodárném sboru jednoho z federálních států.

Nové obvinění vůči prezidentovi Bolsonarovi se objevilo v kontextu rostoucího veřejného rozhořčení a masových protestů proti tomu, jak prezident zvládl pandemii nemoci Covid-19 v Brazílii. Vedle toho už Bolsonaro čelí dalším podezřením z korupce v souvislosti s nákupem vakcín (psali jsme zde). Právě pandemie se stala důvodem pro pokles prezidentovi popularity, v Brazílii v souvislosti s nemocí zemřelo už více než 524 tisíc lidí, senátní komise Bolsonara vyšetřuje v souvislosti s jeho politikou vůči pandemii.  Tisíce lidí po celé Brazílii protestovalo a požadovalo Bolsonarovu rezignaci.

Bolsonaro byl do úřadu zvolen v roce 2018 a ve svém programu Brazilcům sliboval, že skončí s korupcí v zemi.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.