Brazílie pozastavila v souvislosti s nesrovnalostmi velkou dohodu o dodávkách vakcíny

Dohoda v hodnotě 324 milionů dolarů se stala bolehlavem pro brazilského prezidenta.

Brazílie pozastaví dohodu na dodávky vakcíny proti novému koronaviru, která měla hodnotu 324 milionů dolarů. Dohoda se stala bolehlavem pro brazilského prezidenta Jaira Bolsonara kvůli obvinění z nesrovnalostí, napsala Al-Džazíra.

Nákup celkem 20 milionů dávek přípravku Covaxin od indické společnosti Bharat Biotech vyvolal zájem na základě upozornění informátorů na nesrovnalosti dohody. Jeden úředník ministerstva zdravotnictví potom řekl, že Bolsonara o svých obavách ohledně dohody upozornil.

Bolsonaro popírá jakoukoliv vinu a v pondělí prohlásil, že si žádných nesrovnalostí v nákupu není vědom.  Prezidentova popularita v souvislosti s pandemií v zemi velmi poklesla a v současné době je jeho počínání během pandemie předmětem vyšetřování parlamentního výboru. V Brazílii v souvislosti s Covidem-19 zemřelo už více než 500 tisíc lidí.

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o tom, že dohodu během jejího pozastavení prošetří. Nicméně prvotní šetření nesrovnalosti v dohodě nenašlo, dohoda je suspendována kvůli jejímu neplnění, řekl ministr zdravotnictví Marcelo Queiroga. Minulý čtvrtek (24. června) ale televize CNN Brasil informovala, že se ministerstvo rozhodlo smlouvu zrušit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.