Španělsko navrhuje zahrnout nelegální migraci mezi hybridní hrozby NATO

Španělský ministr zahraničí chce zahrnout nelegální migraci a také nedostatek potravin a terorismus do nového politického plánu aliance.

Ministr zahraničí José Manuel Albares  uvedl, že Španělsko bude usilovat o zahrnutí „hybridních hrozeb“, jako je nelegální migrace, nedostatek potravin a terorismus, do nového politického plánu aliance. Albares o tom hovořil v souvislosti s chystaným summitem NATO v Madridu na konci června. Očekává se, že madridský summit se bude věnovat otázce nové strategické koncepce aliance na příští dekády, dále nastíní její poslání v kontextu ruské invaze na Ukrajinu. Tématem ale bude i přijetí nových členů, Švédska a Finska.

Podle Albarese je cílem Španělska větší pozornost NATO nevojenským hrozbám na jižním křídle: tj. v oblasti Magrebu a Sahelu, kde Rusko posiluje svou přítomnost. „Chceme uznání toho, že z jižního křídla přicházejí také vážné hrozby,“ řekl šéf španělské diplomacie. „Terorismus, kybernetická bezpečnost, politické využívání energetických zdrojů a nelegální migrace, to vše zasahuje do naší suverenity,“ dodal.

Podle informací z NATO je ale nějaký pevnější závazek NATO vůči jižnímu křídlu nepravděpodobný kvůli situaci na východním křídle a regionům jako je Pobaltí, které usilují o více zdrojů, uvádí Reuters. Tyto zdroje také uvedly, že otázka migrace je příliš kontroverzní než aby mohl být nalezen konsensus, i když Španělsko má v této otázce podporu Portugalska a Itálie.

Albares výše uvedené návrhy spojil s odstrašujícím účinkem. Tvrdí, že zahrnutí těchto hybridních hrozeb do strategie NATO a zmínka o jižním křídle povede k tomuto efektu: „Není třeba dělat nic nového, jen je třeba mít na paměti, že z jižního křídla může vycházet řada hrozeb, které v určitém okamžiku mohou vyžadovat obrannou reakci NATO přesně stejným způsobem, jaký pozorujeme na východním křídle.“ Podle Albarese by k boji proti kybernetickým útokům a nelegální migraci mohlo být využito nekonvenčních nástrojů, například technologií.

Španělsko rovněž upozorňuje na rostoucí ruský vliv v oblasti Sahelu v západní Africe: „Přítomnost Ruska [v Mali] nijak nepomáhá, nijak nepomáhá rozvoji demokracie, stabilizaci,“  řekl k tomu Albares.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.