Vkusno i točka – ruský Mekáč přivítal o víkendu první zákazníky

Původní ruské pobočky fastfoodu McDonald‘s otevřely znovu minulou neděli své brány. Mají ruské vlastnictví a nový název, který v překladu znamená „Chutně a tečka“.

Fronty až na chodník podobně jako v devadesátkách. Zlaté oblouky loga McDonald’s ale po více než třech desítkách let chybí. Znovuotevření dřívějších provozoven (řetězec McDonald’s opustil Rusko a prodal svou investici kvůli válce na Ukrajině), které prověří ruskou soběstačnost a schopnost odolat západním sankcím, se přitom uskutečnilo v „Den Ruska“, ve svátek oslavující národní hrdost.

Nabídka nové společnosti je o něco méně pestrá než ta původní, chybí kupříkladu Big Mac či McFlurry, přesto se nový majitel ve většině sortimentu trefil do původního vkusu. „Chuť zůstala stejná,“ řekl médiím patnáctiletý zákazník Sergej, když ochutnal kuřecí burger a hranolky. „Cola je jiná, ale na burgeru se opravdu nic nezměnilo.“ Logo nové společnosti je stylizovaný burger se dvěma hranolky, slogan pak zní: „Jméno se mění, láska zůstává“. A jaké jsou ceny v obnovených provozovnách? Dvojitý cheeseburger vyjde na 129 rublů (2,31 USD) ve srovnání se zhruba 160 rubly, které bylo nutno zaplatit v McDonald’s a rybí burger je za 169 rublů ve srovnání s přibližně 190 rubly dříve.

Alexander Merkulov, manažer kvality nové společnosti tvrdí, že složení burgerů se nezměnilo a vybavení od McDonald’s zůstalo. „Nemáme právo používat některé barvy, nemáme právo používat zlaté oblouky, nemáme právo používat jakoukoli zmínku o McDonald’s,“ řekl na tiskové konferenci s tím, že společnost čeká ještě spousta dolaďování. Protože noví majitelé otevírali ve spěchu, některé záležitosti jako třeba obaly byly pojaty provizorně. Velká část obalů na hranolky a hamburgery byla čistě bílá stejně jako kelímky na nápoje, zatímco sáčky na jídlo s sebou byly obyčejně hnědé. Staré logo McDonald’s na balíčcích kečupu a dalších omáček bylo pokryto provizorními černými značkami. Burgery i další jídla v menu pak mají typicky ruské názvy, například Kaťuša nebo Kreml. Generální ředitel Vkusno i točka Oleg Parojev dodal, že společnost hledá nové dodavatele nealkoholických nápojů, protože , zásoby Coca Coly, která pozastavuje svůj prodej v Rusku, klesají. Parojev zdůraznil, že všechny suroviny využívané řetězcem kromě 2 % pocházejí z Ruska.

Vlastníkem Vkusno i točka je ruský miliardář Alexander Govor, podnikatel v mnoha oblastech. Govor je spolumajitelem ropné rafinerie, majitelem hotelu, medicínského centra i dalších investic. Patří k Rusům, kteří sbírají majetek po prchajících západních firmách. Za McDonald’s Russia zaplatil podle svých slov „symbolickou částku mnohem nižší, než je tržní cena“. Ruské úřady uvedly, že americká skupina má právo odkoupit své restaurace do 15 let zpět. S tím ale podnikatel nepočítá, podle něj Mc Donald’s dali jasně najevo, že podobný krok neplánují.

Ilustrační foto: Metro Москва, CC BY 3.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.